Arbeidsmigranten achter tankstation langs snelweg

CASTENRAY/OIRLO/LEUNEN | De onafhankelijke huisvestingsorganisatie Work and Stay uit Maasbree wil op een terrein in Oirlo langs de A73 een campus voor 250 arbeidsmigranten bouwen. Er is nog geen vergunningaanvraag bij de gemeente Venray ingediend. "We steken eerst ons licht op bij de omwonenden, voordat we verder stappen ondernemen", zegt Leon Litjens van Work and Stay.

Door Henk Baltussen

De bedoeling is dat de campus pal achter het tankstation De Wuust komt, in de buurt van de Rosakker en Sinnestraat. De plannen zijn nog zo pril, dat Litjens er nog niet veel over kan vertellen. Litjens: "We hebben in elk geval een optie op koop van de grond. Maar we willen eerst horen wat de omwonenden ervan vinden. Of het mobile homes worden is ook nog niet bekend. We nodigen voor maandag 8 april alle omwonenden uit binnen een straal van 750 meter van de locatie. De gemeente is wel op de hoogte van onze ideeën en is geïnformeerd dat wij als eerste stap in gesprek willen gaan met de buurt."
Die omwonenden zijn niet alleen afkomstig uit Oirlo, maar ook uit Castenray en Leunen.

Pas als Work and Stay met de buurt en dorpsraden heeft gesproken, wordt contact met de gemeente opgenomen over de te volgen procedures.
Anita Emonts, lid van Dorpsraad Oirlo en van Stichting Dorpenoverleg Venray (dro), kan eveneens nog niet veel over zeggen over de plannen van Work and Stay. "Maandag om 19.30 uur worden we bij Kipster verwacht, waar we worden bijgepraat."
Maandag bij het dro in Heide werden al wel de eerste bedenkingen kenbaar gemaakt. 'Hoe zal de ontsluiting van de campus worden geregeld met al die smalle wegen in het gebied?', was een opmerking.

Oirlo heeft ook al De Walnoot met ruim 200 arbeidsmigranten binnen de dorpsgrens. En in en buiten het dorp wonen nog eens enkele tientallen buitenlandse werknemers. 'Hoeveel arbeidsmigranten kan een dorp eigenlijk maximaal aan?', was ook een vraag die binnen de dro naar voren kwam.

Work and Stay wil 250 plekken voor werknemers in Oirlo

Overigens wil Work and Stay niet alleen arbeidsmigranten huisvesten op genoemde locatie. De organisatie mikt ook op doelgroepen als vrachtwagenchauffeurs, woonurgenten en flexwoners. Het Maasbreese bedrijf biedt al 17 jaar huisvesting aan arbeidsmigranten en heeft op dit moment locaties in Maasbree (750 plaatsen) en Baarlo (24).

Directeur van Work and Stay is Frank van Gerven, die ook eigenaar is van Recreatiepark BreeBronne in Maasbree. Een park met chalets, een overdekt zwembad, restaurant en dagrecreatiestrand. Sinds 2003 huisvest hij rondom BreeBronne arbeidsmigranten. Die laatste activiteit heeft hij vanaf 2003 uitgebreid.
Leon Litjens uit Horst is sinds november vorig jaar ambassadeur en commissaris van Work and Stay. Hij was van 2006 tot 2013 ruim zeven jaar wethouder van de gemeente Horst aan de Maas.