Afbeelding
Foto:

De Wereldwinkel kiest voor groen

Venray | Het is alweer vijf jaar geleden dat de Wereldwinkel van de Henseniusstraat verhuisde naar De Bleek in Venray.

Na vijf jaar werd het tijd om het interieur aan te passen aan de huidige tijd. Een fairtradecadeauwinkel vraagt om groen. Een nieuwe frisse kleur, met eveneens een nieuw, speciaal voor de Venrayse Wereldwinkel ontworpen nieuw logo. De Wereldwinkel verkoopt voornamelijk producten uit Afrika, Azië, midden en Zuid Amerika.

De doelstelling van de wereldwinkels is om de leveranciers een leefbaar loon te bieden, zodat kinderen naar school kunnen gaan en mensen verzekerd zijn van medische zorg. Ook werkgelegenheid en investeren in deze bedrijven is van belang.

De kosten van de Wereldwinkel Venray zijn minimaal. De bezetting van de winkel gebeurt door een team van vrijwilligers die één dagdeel per week in de winkel staan. Alle voorkomende werkzaamheden, zoals inkoop, presentatie en voorlichting worden door vrijwilligers en het meewerkend bestuur gedaan. Eenmaal per jaar wordt er met alle medewerkers per bus naar het inkoopcentrum in Culemborg gegaan, waar alle vrijwilligers een budget krijgen om zelf voor de winkel in te kopen.

Een uitstekende manier om iedereen extra te motiveren en kennis te laten nemen van de handmade- en fairtrade-artikelen die bij de gezamenlijke importcentra te koop zijn. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom en kunnen zich melden in de winkel.

Ook worden er artikelen verkocht die niet direct uit ontwikkelingslanden komen, maar wel een goed doel nastreven. Een voorbeeld hiervoor zijn de doppers, waterflessen, die de berg plastic afval moeten terugdringen. Een gedeelte van de winst van deze in Nederland geproduceerde flessen gaat naar waterprojecten in Nepal. Een ander voorbeeld is de chocolade van Tony Chocolony. In de cacao-industrie komen nog steeds erbarmelijke arbeidsomstandigheden voor. De visie van Tony Chocolony is 100 procent slaafvrije chocolade te maken, en dat wereldwijd.

Op 30 maart is de Wereldwinkel in Venray heropend en ontvangen klanten een kortingsbon die geldig is tot Moederdag op 12 mei.