Toneelvereniging Comedia presenteert Testament van de lach in De Baank in Leunen.
Toneelvereniging Comedia presenteert Testament van de lach in De Baank in Leunen. Foto: persfoto

Steeds minder leden

Venray | Voor toneelverenigingen in de kerkdorpen van de gemeente Venray vormt het teruglopende ledenaantal een steeds groter probleem. In hoeverre is dit écht urgent? Peel en Maas sprak met Aloys van Hees (voorzitter toneelvereniging Comedia, Leunen), Willy Janssen (voorzitter toneelvereniging Crescendo) en Geert Janssen (bestuurslid toneelvereniging Vondel, Castenray).

Door Dennis Stiphout

Comedia: teruglopend ledenaantal, nog geen drang tot fusie

Komend weekend en het weekend daarop staan er in Leunen vier voorstellingen van de spelersgroep van toneelvereniging Comedia op het programma. De toeschouwers hoeven zich niet bovenmatig in te spannen om alle verschillende gezichten uit elkaar te houden. Het aantal spelers: zeven.

"Voorheen hadden we een club met veel meer spelende leden, ongeveer vijftien", aldus Van Hees. "Op dit moment zitten we nog met zeven spelers, daar zit al een gastspeler bij. Dat is voor ons echt het minimale aantal. Met het oog op volgend jaar zijn er inmiddels spelers die hebben aangegeven te willen stoppen." Over een fusie wordt wel gepraat in Leunen, maar zo ver is het volgens Van Hees nog lang niet. "We proberen contacten te leggen met andere verenigingen. Dat is vooral om spelers uit te wisselen. Binnen het bestuur wordt er regelmatig over gesproken, maar een fusie ligt bij meerdere verenigingen nog best wel lastig. Het lukt ons nu ieder jaar om zelf een voorstelling neer te zetten, dus dan is de roep iets minder." De voorstelling Testament van de Lach wordt gespeeld in MFC De Baank, via comedia.leunen@gmail.com kunnen kaarten worden gereserveerd.

Crescendo: stekker er voorlopig uit

In Ysselsteyn lukt het toneelvereniging Crescendo níet om met eigen leden een toneelstuk te spelen. "We hebben afgelopen week de jeugdvoorstellingen gehad, dat waren voorlopig even onze laatste voorstellingen", vertelt voorzitter Janssen. "Wij gaan de vereniging even in de ruststand zetten. Dat plan is in onze ledenvergadering in februari voorgelegd. We zijn nu alles af aan het ronden en dan gaat voorlopig even de stekker eruit." Een hard gelag voor de vereniging, die al enkele decennia bestaat. "In de jaren zestig lag de vereniging ook al eens even stil. We zien ook dat de bezoekersaantallen teruglopen, er is minder aandacht vanuit het publiek. Dan moet je je op een gegeven moment afvragen of je nog wel bestaansrecht hebt." Om het scenario dat nu in werking treedt te voorkomen, probeerde de toneelvereniging in het verleden al eens alle kleinere verenigingen bij elkaar te brengen. Janssen: "Dat komt niet echt van de grond. Het lijkt wel of dorpen het moeilijk vinden om de samenwerking op dat gebied op te zoeken. Sport- en muziekverenigingen zijn wel al gefuseerd, maar bij toneelverenigingen lijkt het lastig om dat voor elkaar te krijgen. Het zou juist de druk om ieder jaar mee te moeten spelen verminderen."

Vondel: geen toneelstuk in 2020

"Ook wij hebben te maken met teruglopende ledenaantallen", valt bestuurslid Geert Peeters met de deur in huis. "Op dit moment hebben we maar vijf spelende leden. We hebben besloten om in 2020 géén groot stuk op te voeren, maar om dat in 2021 weer te doen. We gaan ons de komende tijd erop focussen het ledenaantal omhoog te krijgen. Dat geldt voor zowel spelers als mensen die ons daarlangs willen hebben. Het is overigens niet zo dat we helemaal niets meer doen, als we gevraagd worden voor dorpsactiviteiten blijven we dat wel doen."

'Andere verenigingen fuseren, maar bij toneel lijkt dat lastig'

Peeters laat weten dat de vereniging eerst wil kijken wat voor resultaat de eigen acties sorteren, voordat er over een fusie na wordt gedacht: "We willen onze vereniging zelf in stand proberen te houden. Je kunt altijd nog eens gaan kijken naar een samenwerking, maar daar ligt niet direct onze prioriteit."