Pieter Swinkels organiseert sponsorlopen voor zijn onlangs overleden peettante Ingrid.
Pieter Swinkels organiseert sponsorlopen voor zijn onlangs overleden peettante Ingrid. Foto: eigen foto

Sponsorlopen voor Hospice Zenit

Venray | Pieter Swinkels uit Venray houdt in de maand mei vier sponsorlopen voor het goede doel: Hospice Zenit in Venray. Voor de 19-jarige student Sport en Bewegen niveau 4 aan het ROC in Boxmeer is het veel meer dan zijn afstudeerproject. "Het is vooral ook ter nagedachtenis aan mijn onlangs overleden peettante Ingrid."

Door Henk Lammen

Afgelopen dinsdag zou ze vijftig jaar zijn geworden, Ingrid Leinders uit Venray. Veel te vroeg overleed ze aan de gevolgen van kanker. Tot groot verdriet van haar familie, vrienden en vele bekenden. Pieter Swinkels had een goede band met zijn peettante. Haar overlijden was ook voor hem een mokerslag. "Het was een hele schok voor de familie. Ze was natuurlijk al langer ziek, haar dood kwam dan ook niet onverwacht. De hoop dat ze beter zou worden, was er niet. Maar als het moment er is, valt het toch rauw op je dak. Ze wilde de kerstdagen en nieuwjaar nog bij haar familie doorbrengen. Dat heeft ze gelukkig nog kunnen doen. Ingrid wilde echter geen pijn meer lijden. Het is als familie ook niet leuk om haar zo te zien lijden."

In het kader van zijn afstuderen moest Pieter een project opzetten dat vier tot zes weken duurt. Hij besloot dit te koppelen aan een goed doel en sponsorlopen te organiseren voor Hospice Zenit. In haar laatste weken voor haar dood verbleef Ingrid Leinders, na een heftige strijd tegen kanker, in het centrum voor palliatieve terminale zorg in Venray. Pieter: "Hier werd liefdevol voor Ingrid, haar gezin en onze familie en vrienden gezorgd. Ondanks de moeilijke periode die wij daar hebben moeten doorstaan is er diep respect voor deze plek bij ons ontstaan. Daarom ook mijn keuze om een sponsorloop te organiseren voor Hospice Zenit. Ik weet uiteindelijk niet hoeveel geld er ingezameld gaat worden. Maar iedere euro is welkom en komt goed terecht. Ik spreek ook namens de familie als je ziet hoe betrokken de vrijwilligers zijn. Met hoeveel liefde en respect de mensen die daar liggen worden behandeld. Hetzelfde geldt hoe familie en andere bezoekers worden opgevangen. De sponsorlopen zijn dan ook een gebaar richting Hospice Zenit. En naar Ingrid, om iets terug te doen voor haar. Het is ook een stukje rouwverwerking."

De sponsorlopen starten op vrijdag 3 mei met deelname van vrienden van Ingrid. Vervolgens zijn er op de volgende drie vrijdagen lopen voor familie (10 mei), de oudere generatie van de familie (17 mei) en het eerste elftal van SV Venray en de A2, het jeugdteam waarin Pieter Swinkels speelt (24 mei). De startlocatie is telkens sportpark De Wieën, de thuishaven van SV Venray. De deelnemers verzamelen zich om 19.00 uur. "Uiteraard mag iedereen meedoen. Iedere vrijdagavond is er een loop van 5,8 kilometer. Wandelen kan ook. Iedere deelnemer bepaalt zelf hoeveel hij of zij wil doneren. Het is absoluut geen verplichting om een bijdrage te doen."

Aanmelden voor een van de sponsorlopen kan via de Facebookpagina van Pieter Swinkels of via email pieterswinkie@gmail.com.