Een groep kartrekkers van de verbouw van het vernieuwde en uitgebreide gemeenschapshuis Blitterswijck.
Een groep kartrekkers van de verbouw van het vernieuwde en uitgebreide gemeenschapshuis Blitterswijck. Foto: Rikus ten Brücke

Gemeenschapshuis voor iedereen (fotoserie)

Blitterswijck | Na jaren van voorbereiding is het op zaterdag 13 april eindelijk zover. Het vernieuwde en uitgebreide gemeenschapshuis van Blitterswijck wordt dan officieel in gebruik genomen.

Door Willem Menting

Sjaak Sluiters, voorzitter van de stichting gemeenschapshuis Blitterswijck, is apetrots op het eindresultaat. "Er moeten nog wat zaken worden afgerond, maar het resultaat mag er zeker zijn. We mogen als kleine kern dolblij zijn met het eindresultaat." Op initiatief van de dorpsraad en de Stichting Gemeenschapshuis werden tien jaar geleden de eerste stappen gezet voor een accommodatieplan Blitterswijck. De daadwerkelijke verbouwing en uitbreiding werd vorig jaar direct na carnaval in gang gezet. De bedoeling was om het geheel dit jaar voor carnaval te openen, maar die doelstelling was iets te voorbarig. "De grote feesten hebben we tijdens het carnaval al kunnen vieren in het nieuwe gemeenschapshuis. We hadden een tijdelijke bar geïnstalleerd en zo konden we vast een voorproefje nemen op het openingsweekeinde."

Het feestgedruis barst volgende week zaterdag om 19.00 uur dus echt los. Op dat moment wordt zowel het logo als de naam van het vernieuwde pand onthuld. "Dat wordt gedaan door een vertegenwoordiger van de jongeren en een vertegenwoordiger van de ouderen. Het tekent de saamhorigheid in het dorp. We hebben dit samen mogelijk gemaakt met zo'n honderd vrijwilligers van verschillende verenigingen."

Daarna wordt in de zaal het kunstwerk onthuld dat is gemaakt in opdracht van een werkgroepje met de familie van de overleden architect en verenigingsman Wilbert Ingenpass. Na de openingshandelingen start om 21.30 uur het dorpsfeest met muziek van feestband Afslag 7. "Ik nodig iedereen uit om een kijkje te komen nemen. Het wordt een groot dorpsfeest, dus iedereen is welkom."

Aanleiding voor de renovatie was het tekort op de exploitatie van het 65 jaar oude gemeenschapshuis. Stichting Gemeenschapshuis bezit naast het gemeenschapshuis ook 't Honk. De tweede locatie werd in 1985 aangekocht en regelmatig aangepast voor onder meer peuterspeelzaalwerk, kinderopvang, een jongerencentrum en activiteitencommissie voor de KBO. Beide locaties voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. "Na de opening trekken alle verenigingen naar het nieuwe gemeenschapshuis. We hebben een slimme indelingen en kunnen de verschillende ruimtes geschikt maken voor alle activiteiten. De verenigingen waren altijd verdeeld over 't Honk en het gemeenschapshuis, maar komen nu samen. Jong en oud heeft ook samengewerkt en dat is erg goed geweest voor de eenheid van het dorp. Het is een gemeenschapshuis voor iedereen!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding