Le Jugement de Darwin in Odapark

Venray | Uit internationale particuliere en museale collecties worden van het kunstenaarsduo Les Deux Garçons zo'n dertig kunstwerken getoond in het Odapark in Venray, alsmede een aantal nieuwe werken voor deze tentoonstelling gemaakt.

In Le Jugement de Darwin stelt het kunstenaarsduo de toeschouwer een aantal indringende vragen. Over de mens, die in recordtijd is uitgegroeid tot de meest dominante soort op aarde. Met alle gevolgen van dien. Dit perspectief wordt in de expositie van Les Deux Garçons beter zichtbaar dan ooit hiervoor.

"Wie gekruisigd wordt, draagt de schuld van anderen", zeggen de kunstenaars onverbloemd. Het samenspel tussen publiek en kunst staat in deze expositie voor het samenspel tussen mens en dier, voor de ongelijke verhouding tussen dader en slachtoffer. Les Deux Garçons: "De dieren protesteren, boeten voor mensen en komen in een slaapachtige bevriezing, tot de aarde zich weer herstelt."

Tegelijkertijd wijst het kunstenaarsduo op de verbintenis tussen mens en dier, de overlapping die te lezen is in de titel: het oordeel van Darwin. Menselijke driften zijn dierlijke driften, de mens stamt uit het dierenrijk. Deze stelling krijgt in de setting van Odapark waar kunst en natuur samenkomen een bijzondere lading. Darwin symboliseert ook de tegenstelling met de opvattingen van de katholieke kerk en de bijbehorende cultuur waarmee beide kunstenaars zijn grootgebracht. Ook in die zin is er hier lading; het omringende Venray is van oudsher een bolwerk van het Roomse leven. Verwacht van Les Deux Garçons overigens niet dat ze zich afzetten tegen het katholieke nest waar ze vandaan komen. Voor of tegen, ze laten het open, het is juist de taak van kunstenaars om vragen te stellen.

Roel Moonen en Michel Vanderheijden Van Tintereren vormen sinds 2000 het kunstenaarsduo Les Deux Garçons. Hun werk bevindt zich in musea en collecties van verzamelaars over de hele wereld. Ze maakten in 2012 de installatie La Resurrection, het enige kunstwerk dat een permanente plek in het Odapaviljoen heeft gekregen, een hommage aan vrouwelijke patiënten in de psychiatrische zorg van Venray.

De verkregen dieren voor deze expositie zijn een natuurlijke dood gestorven, de meeste leefden in gevangenschap, dierentuinen en reservaten. De exoten daaronder zijn vergezeld van een Cites (door het ministerie van Landbouw en Visserij afgegeven verklaring). Les Deux Garçons Le Jugement de Darwin is te zien van 7 april tot en met 25 augustus in het Odapark aan de Merseloseweg in Venray.

Zowel het beeldenbos als tentoonstellingen in het Odapaviljoen van Odapark zijn gratis toegankelijk. Check voor het programma van het Kunstlab van Odapark. Zie ook www.odapark.nl.