Feest in Blitterswijck

Blitterswijck | Op zaterdag 13 april is het dan eindelijk zover. Na jaren van voorbereiding wordt dan om 19.00 uur het vernieuwde en uitgebreide gemeenschapshuis door Blitterswijck in gebruik genomen. Een afgevaardigde van de jongeren en de ouderen zullen gezamenlijk de naam en logo op de gevel openbaren. Daarna zal in de zaal het kunstwerk onthuld worden dat is gemaakt in opdracht van een werkgroepje met de familie van de overleden architect en verenigingsman Wilbert Ingenpass. Na de openingshandelingen start om 21.30 uur het dorpsfeest met muziek van Afslag 7.

Ruim 10 jaar geleden werden op initiatief van de Dorpsraad en de Stichting Gemeenschapshuis de eerste stappen gezet voor een accommodatieplan Blitterswijck. De directe aanleiding voor dit initiatief was het tekort op de exploitatie van het 65 jaar oude gemeenschapshuis aan het dorpsplein. Toen in 1985 de oude kleuterschool vrijkwam heeft de Stichting gemeenschapshuis deze accommodatie, Het Honk, regelmatig aangepast voor peuterspeelzaalwerk, de kinderopvang en uiteindelijk voor een jongerencentrum en een activiteitenruimte voor de KBO Blitterswijck. Het resultaat van al deze inspanningen was een versnippering van accommodaties op twee locaties en hoge exploitatielasten. Tevens voldeden beide accommodaties niet meer aan de veranderende wensen van de verenigingen en activiteitengroepen. Daarbij speelde ook een rol dat de gemeente Venray alle dorpen stimuleert te investeren in een gemeenschapshuis dat kostendekkend is. De werkgroep begon daarom met de opzet van een accommodatieplan dat voorziet in de veranderende behoeften aan accommodaties en voldoet aan de eis van een kostendekkende exploitatie.

Samenwerking Verenigingen sleutel tot succes

De werkgroep heeft al die jaren veel aandacht besteed aan een gezamenlijk beeld op de toekomst van het gemeenschapshuis in Blitterswijck. Alle huidige en toekomstige wensen van verenigingen en initiatiefgroepen dienden een plek te krijgen in het accommodatieplan. Na jaren van puzzelen en onderzoek naar de verschillende varianten is dat gelukt met het plan voor aanpassing van het oude gemeenschapshuis. De scenario's van nieuwbouw bij het sportcomplex van BVV '27 of naast de school vielen in dit stadium af. Door slim gebruik te maken van de ruimten in het oude gemeenschapshuis en een aanbouw voor het jongerencentrum DIM, zijn nu alle verenigingen van jong en oud in het vernieuwde gemeenschapshuis ondergebracht. De bovenkamer is omgebouwd tot een ideale ruimte voor vergaderingen en themabijeenkomsten. Deze bovenkamer is door het aanbrengen van een lift ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk. Het podium is door het aanbrengen van een flexibele geluidsdichte wand apart te gebruiken van de zaal. De zaal heeft een metamorfose ondergaan en is voorzien van een digitale geluid- en lichtinstallatie. De jongeren kunnen in hun nieuwe DIM-ruimte meer verschillende activiteiten organiseren. De ruimte is optimaal geluidsdicht geïsoleerd en beschikt over een klein flexibel podium. Het nieuwe hart van het gemeenschapshuis is de Huuskamer. De oude bierkelder is gebruikt om hier een verzinkbaar biljart te plaatsen. De huuskamer moet de centrale ontmoetingsplek worden en krijgt een directe toegang tot een terras aan het Plein.

Inzet vrijwilligers onbetaalbaar

Het nieuwe gemeenschapshuis is er gekomen door de samenwerking van verenigingen en dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Duizenden uren hebben bijna honderd vrijwilligers gestopt in de voorbereidingen, de sloopwerkzaamheden tot en met het installeren van de licht- en geluidsinstallatie en het installeren van het verzinkbare biljart. De aannemer gebroeders Thijssen uit Broekhuizenvorst heeft de verbouw uitgevoerd en de installateur Weijs-Voermans uit Blitterswijck heeft gezorgd voor aanleg van de warmtepomp en de installatie voor luchtbehandeling.

Steun Gemeente Venray, Provincie Limburg en fondsen onmisbaar

Het nieuwe gemeenschapshuis staat er ook dankzij de samenwerking en de bijdragen van de gemeente Venray. Vanaf de fase van planontwikkeling tot en met de uitvoering heeft de gemeente het vertrouwen en de ruimte gegeven aan de gemeenschap Blitterswijck om haar droom te realiseren. Tevens heeft de Provincie Limburg het mogelijk gemaakt dat er nu een gemeenschapshuis staat dat voldoet aan de maatschappelijke behoeften van Blitterswijck en de eisen van duurzaamheid.

Voor de herinrichting van het nieuwe gemeenschapshuis hebben zeven partijen een duit in het zakje gedaan: het Dorpsontwikkelingsfonds Blitterswijck, de Kerngroep Blitterswijck, het RABO coöperatiefonds, Het Oranjefonds, Het VSB-fonds, het Kansfonds en de Stichting Bergwegfonds.

Nadere inlichtingen:

Sjaak Sluiters, Stg. Gemeenschapshuis Blitterswijck

Tel 06 33040282

Email: sjaaksluiters@hetnet.nl