Raad gaat debat aan over toekomst jeugdcentra

VENRAY | Prima om de jongerencentra in de gemeente Venray op de toekomst voor te bereiden en er een plan voor op te stellen. Ook prima dat een professional ze hierin begeleidt. Maar hoe zit het eigenlijk met de financiën? Hoeveel ruimte krijgen de centra en de begeleider daarin eigenlijk? De commissie Leven vindt dat de gemeenteraad daar dinsdag 16 april maar eens met wethouder Anne Thielen een debat over moet voeren.

Door Henk Baltussen

Burgemeester en wethouders willen, zoals ook in de collegeplannen is omschreven, de Venrayse jeugdcentra de opdracht geven gezamenlijk met een toekomstplan te komen. Daarvoor is al overleg gevoerd met de centra. Ook was er eind vorig jaar een miniconferentie in de Venrayse jongerensoos The B, waar de toekomst van de jongerencentra centraal stond. Met al die gegevens is een meerjarig toekomstplan tot stand gekomen. Daarin staat beschreven hoe het college de plannen vorm wil geven. Dat plan vormde donderdag de leidraad voor de commissie. Dat plan leverde ook tal van vragen op bij de verschillende fracties. Omdat enkele commissieleden niet tevreden waren met de antwoorden van wethouder Anne Thielen, wordt het toekomstplan voor de gemeenteraad van 16 april niet als een hamerstuk afgedaan.

De jongerencentra waar het om gaat zijn Jera in Ysselsteyn, JUM in Merselo, The B in Venray, OJC Watjang in Oirlo, OJC Midgard in Wanssum en OJC DIM in Blitterswijck. In het plan wordt op voorhand aangegeven dat The B mogelijk financiële ondersteuning tegemoet kan zien als het gaat om het verbeteren van de aankleding van het pas een paar jaren oude gebouw bij de sportvelden. CDA-commissielid Arie Vullings vroeg zich af of er ook geld wordt uitgetrokken voor de aankleding van de andere centra. Thielen gaf aan dat de financiële kaders nog niet zijn uitgezet. Ze wil wel graag snel stappen maken. "Jongens, ga aan de slag met de procesbegeleider", zei Thielen. "Zoek met de procesbegeleider uit wat er nodig is. Ieder centrum is uniek." Dat deed enkele commissieleden opveren. Zoals Bart Jilesen (D66): "Die kaders zijn zo wel erg breed op te pakken. Centra kunnen zich tekort doen of juist heel uitbundig uitpakken. Geven we ze geen kaders mee, dan kunnen sommige centra teleurgesteld worden." Jilesen gaf niet bij: "Die begeleider is prima. Maar krijgt die dan de kaders mee? Heeft die een financiële achtergrond?" Dat is volgens Thielen niet het geval. "Maar we willen de jongeren de ruimte geven. En dat ze terugkomen met een realistisch plaatje."

Jilesen: "Die ruimte heeft The B eerder ook gehad. De raad ging vervolgens niet akkoord." Jens van Oers (Samenwerking Venray) stelt eveneens dat geleerd moet worden van de fouten. "Stel daarom financiële kaders."
Henk Bisschops (PvdA) vindt het hoog tijd voor een toekomstplan. "Maar hoe zit het nu met The B? Hoe moet het daar nu mee verder? We houden ze maar aan het lijntje zonder dat ze extra middelen krijgen. Dat is geen goede zaak."