Lezing bevrijding Noord-Limburg

Meerlo | Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum houdt op woensdag 17 april vanaf 19.30 uur een lezing over de bevrijding van Noord-Limburg in zaal 't Brugeind in Meerlo.

De auteurs van het boek Waar blijven de bevrijders Hugo Levels en Eric Munnicks zijn al meer dan 35 jaar bezig met onderzoek in binnen- en buitenland. In de lezing gaan zij in op de bevrijdingsgeschiedenis van Noord-Limburg tussen september 1944 en maart 1945.

Specifiek staan ze stil bij de Slag van Overloon vanuit Duits en Engels perspectief, het vastlopen van het front in Noordelijk Limburg en de bevrijding.

Speciale aandacht is er voor het Bruggenhoofd Venlo, Geijsteren, Broekhuizen, Blitterswijck en de operatie Schneemann in Wanssum. Ook de invloed van de mijnenvelden en hoe deze werden opgeruimd komt aan de orde.

Ook de rol van Civil Affairs met veel nieuwe detailinformatie over de evacuatie van de bevolking, de voedselvoorziening, medische zaken en bevoorrading van de Maasdorpen in de frontlijn vanaf november 1944 en de bouw van de baileybrug komen aan de orde.

De lezing wordt geïllustreerd met kaartmateriaal, foto's en documenten en er mogen vragen worden gesteld. Bovendien is het mogelijk om het boek Waar blijven de bevrijders te kopen.

De entree bedraagt drie euro. Leden van de Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum hebben gratis entree.