Melkveehouder Astrid van Dijck brengt kinderen graag wat bij over de oorsprong van voedsel.
Melkveehouder Astrid van Dijck brengt kinderen graag wat bij over de oorsprong van voedsel. Foto: Jolijn van Goch

Op bezoek bij melkveehouder

Wanssum | Melk komt toch uit de fabriek? Het is een vraag die kinderen met enige regelmaat stellen aan melkveehouder Astrid van Dijck uit Wanssum. Om kinderen meer bekendheid te geven over de herkomst van voedsel, sloot Van Dijck zich samen met haar man Hans aan bij Boerderij Educatie Limburg. "We laten kinderen letterlijk zien waar de oorsprong van hun eten ligt", vertelt Van Dijck.

Door Willem Menting

Het melkveebedrijf aan de Lange Ven in Wanssum heeft honderd melkkoeien en zo'n zeventig kalveren tussen de 0 en 2 jaar oud. Afgelopen week kregen de koeien bezoek van groep 8 van de Petrus' Bandenschool uit Venray. De kinderen volgen het schoolproject De Boerderij.

'Het lesprogramma wordt aangepast op de leeftijden'

Alle klassen bezochten uiteindelijk de boerderij. "Het is erg leuk om deze kinderen over de vloer te hebben", vertelt Astrid van Dijck enthousiast. "Veel dingen die ze zien zijn nieuw. Ze leren echt de oorsprong van ons eten kennen. Dat maakt ons werk wel dankbaar. We vinden het belangrijk dat kinderen weten wat ze eten en drinken."

Boerderij Educatie Limburg is een groep van agrarische ondernemers verspreid over de provincie. De aangesloten ondernemers ontvangen met enige regelmaat schoolklassen en bieden de kinderen excursies, lesopdrachten, speurtochten, klusjes en andere opdrachten. "Ik maak altijd een rondje door het bedrijf. We beginnen vaak bij de kalfjes en eindigen bij de melkput. Bij ons gaat alles volledig automatisch en daar staan de kinderen ook vaak van te kijken."

De koeien bij Van Dijck kunnen op deze manier zelf bepalen hoe vaak ze per dag gemolken willen worden. De kalveren worden in een nieuw gebouwde kalverenstal gehouden. In deze stal staat een drinkautomaat die automatisch melk aanmaakt voor de kalveren. Zo kunnen ze de gehele dag warme melk drinken. "We passen ons programma ook aan op de leeftijd van de kinderen. Met groep 8 hebben we boter gemaakt en een quiz gedaan. Als kinderen van groep 3 komen dan ziet het programma er een stuk anders uit. Het is voor de kinderen een uitdagende en spannende dag."

Een les voor de groepen 3 tot en met 8 op een melkveehouderij of melkgeitenhouderij is gratis. Deze lessen worden namelijk aangeboden door ZuivelNL en het Platform Melkgeitenhouderij. "Zij zorgen ook voor het lesmateriaal en de boekjes voor de kinderen. Zonder ZuivelNL was het voor ons ook niet mogelijk om hier aan mee te doen." Er wordt ook altijd een les gekoppeld aan het bezoek aan de boerderij. "De les kan gaan over techniek, natuur, geschiedenis, automatisering, verzorging en nog veel meer. Het is ook goed voor het imago van de boer."

Meer informatie over het project is te vinden op www.boerderijeducatielimburg.nl.