De honkballers van Royals kwamen al in actie op het eigen voorjaarstoernooi.
De honkballers van Royals kwamen al in actie op het eigen voorjaarstoernooi. Foto: Tom Oosthout

Historisch jaar voor Royals

Boxmeer/Venray | De honkballers van Royals gaan een bijzonder jaar tegemoet. De fusieclub uit Venray en Boxmeer debuteert in de eerste klasse B. "Het is nu al een historisch jaar", vertelt coach Maurice Dumas enthousiast. "We willen natuurlijk wel presteren en gaan vol voor handhaving." Royals begint de competitie komende zondag met een thuiswedstrijd in Boxmeer tegen Euro Stars 2 uit Capelle aan den IJssel.

Door Willem Menting

De voorbereiding verliep voor Royals niet optimaal. Vanwege het slechte weer werden twee oefenwedstrijden afgelast en dat kwam Dumas slechts uit. Desondanks kon Royals vorige week vier oefenpotjes spelen op het eigen voorbereidingstoernooi in Boxmeer. "Alle teams hebben last gehad van deze gebrekkige voorbereiding. Ik denk dat we er redelijk voor staan, maar hoe goed we zijn, weten we zondag pas echt."

Twee versterkingen voor Royals in spannende jacht op handhaving

Twee spelers keerden Royals na afgelopen seizoen de rug toe. Dumas meldt echter dat hij ook twee spelers heeft weten te binden voor het komende seizoen. De eerste versterking is pitcher Bart Derks van de Ven. Christefer Obispo moet dit jaar de surprise worden voor Royals. De honkballer uit CuraƧao kwam in het verleden via try-outs bij MLB-club Texas Rangers. Daarna kwam hij uit in de Rookie Dominican Summer League, maar brak hij zijn enkel. "We hopen dat hij zijn ervaring kan overbrengen op onze ploeg. Hij gaat bij Royals samenspelen met zijn neef, dus zodoende is hij bij ons terechtgekomen. Hopelijk kan hij ook de jonge spelers bij de hand nemen."

De selectie van Royals bestaat uit twaalf spelers. Afgelopen weekeinde speelde Royals op bezoek bij Nieuw-Vennep de laatste oefenwedstrijd. Het duel ging met 10-6 verloren. "Nieuw-Vennep is ook een eersteklasser, maar zit niet bij ons in de competitie. We hebben zeker kansen gehad in deze wedstrijd en konden ons goed met Nieuw-Vennep meten. Ik wilde alle spelers aan het werk zien en alle pitchers hebben een kans gekregen. Dus wat dat betreft is het een hele succesvolle oefenwedstrijd geweest. We hebben zin om aan de slag te gaan."

Dankzij de promotie zijn de reisafstanden voor Royals een stuk langer geworden. Zo speelt de fusieclub onder meer tegen Rotterdam, Haarlem, en Ridderkerk. Toch zijn er ook duels in de regio tegen Nijmegen, Oss en Eindhoven.

Coach Dumas kijkt reikhalzend uit naar uitwedstrijd tegen Kinheim 2

Dumas kijkt vooral uit naar het uitduel met Kinheim 2 in Haarlem. Het eerste team van Kinheim komt uit in de hoofdklasse, het hoogste niveau van Nederland. "Als kleine jongen ging ik altijd naar de Haarlemse Honkbalweek. In het stadion waar ik toen wedstrijden keek, spelen we nu zelf. Dat is ontzettend bijzonder, maar we moeten natuurlijk geen toeristen worden. Deze uitwedstrijden zijn mooi, maar het zijn geen snoepreisjes. We willen punten pakken."

Royals promoveerde vorig seizoen vrij onverwacht. De honkballers uit Boxmeer en Venray plaatsten zich voor een beslissingsduel met De Hazenkamp 2 uit Nijmegen, maar de tegenstander moest zich afmelden vanwege een gebrek aan spelers. Royals promoveerde daardoor zonder in actie te komen. Er komen meerdere promovendi uit in de competitie van Royals. Coach Dumas durft niet in de schatten waar zijn ploeg momenteel staat. Dat komt door de onbekende tegenstanders en de gebrekkige voorbereiding. "We hebben er in ieder geval heel veel zin in. Er zijn meerdere ploegen die moeten wennen aan het niveau. Hopelijk kunnen wij snel aanpikken. Handhaving is in ieder geval ons doel."