'BiblioNu krijgt eerste kans'

VENRAY | Wethouder Thielen gaf eerder aan dat de nieuwe bieb in het Venrayse centrum moet komen. "Is de huidige locatie niet het centrum?", vroeg Sebbar (Venray Lokaal) zich af. "Wij vinden van wel."

Er blijkt te zijn gekeken naar huisvesting van de bieb in het gemeentehuis en het Jeruzalemgebouw. Thielen zet ook in op de sociale functie van de nieuwe bieb. Het AH-pand, dat rond de jaarwisseling is aangekocht door de gemeente, blijkt het meest geschikt. Thielen benadrukte nog maar eens dat de visie losstaat van de verhuizing naar het AH-pand. "Maar het is wel een uitgelezen kans." De commissie wilde weten welke organisaties de bieb naar het nieuwe onderkomen gaan volgen. Dat werd niet duidelijk. De hoofddoelen van de bieb zijn volgens Thielen: het bevorderen van taal en lezen, bestrijden van taalachterstanden en laaggeletterdheid, bevorderen van basisvaardigheden zoals lezen, rekenen, schrijven en digitale vaardigheden, bevorderen van sociale samenhang en burgerschap en laagdrempelig toegang bieden tot informatie en cultuur. Thielen wil de kunst- en cultuurpoot die de bieb zou moeten invullen uitbesteden aan Cultura Venray. "Dat gebeurt in samenwerkingsverband met de bibliotheek." Veel meer duidelijkheid kon Thielen de commissie niet geven. Ook niet over het dienstenpakket van de nieuwe bieb. De speerpunten van Thielen zijn: meer aandacht van de bieb voor de groep van nul tot twaalf jaar, meer biebactiviteiten in dorpen en wijken en aandacht voor laaggeletterden.
Er is geen sprake van een aanbestedingsprocedure om andere bibliotheekorganisaties de kans te geven in Venray in te stappen. "BiblioNu krijgt de eerste kans", stelde Thielen, die wel mogelijkheden ziet in samenwerken met andere biebs. Joop Gielens (ProVenray) vroeg zich af of er meer tijd nodig is voor de plannen. "Ik raad dat niet aan", zei Thielen. "Ik wil vooruit. "Er wordt nu aan het herstelplan gewerkt. In juni krijgt de gemeenteraad een totaalplan over hoe en wat er gaat gebeuren."