Bieb: D66 gaat er met gestrekt been in

VENRAY | Alleen het CDA kan met de visie uit de voeten die burgemeester en wethouders van Venray over de bibliotheek nieuw stijl hebben gemaakt. De andere zeven fracties zetten vraagtekens van verschillende grootte achter de toekomstblik die door ACTA Advies namens de gemeente is opgesteld. Met name D66 maakte gehakt van het rapport.

Door Henk Baltussen

Ook SP, Samenwerking Venray, PvdA, Venray Lokaal en de VVD kraakten kritische noten. Alleen Pro Venray hield donderdag tijdens de commissievergadering Leven met het oog op de raadsvergadering van 16 april, als de partijen voor of tegen de visie stemmen, de kaarten nog goeddeels tegen de borst.
Het college wil de huidige bieb, die met ernstig geldgebrek kampt en daardoor niet of nauwelijks nieuwe stappen kan maken, een metamorfose laten ondergaan. Visie Bibliotheekwerk Venray van Acta moet de leidraad zijn naar een toekomstbestendige bibliotheek. Het liefste in het oude AH-pand bij het Henseniusplein in plaats van het huidige gebouw aan de Merseloseweg. Alhoewel de raad daar nog mee moet instemmen, gaat B en W er achter de schermen al van uit dat die verhuizing er gaat komen. In het verlengde daarvan vindt SP-fractieleider Jan Hendriks het raar dat de visie nog niet is vastgesteld en er op 1 maart al een herstelplan voor de bieb lag. "En waarom rust er op enkele stukken geheimhouding? Waarom geen transparantie?" Volgens wethouder Anne Thielen gaat het 'om bedrijfsgevoelige informatie van BiblioPlus'.

D66-commissielid Emina Joosten ging er met gestrekt been in. "De koers is niet duidelijk, er is niet met jongeren gesproken. En ik stel deze vraag nu voor de derde keer: welke organisaties gaan mee naar het AH-pand? Hoe zit het met de subsidie? We missen concrete richting, keuzes. BiblioNu bracht al veel eerder een beleidsplan uit. Ik heb dat uit de prullenbak gehaald, nog eens gelezen en het blijkt dat de visies van Acta en BiblioNu in grote lijnen hetzelfde zijn. Daar zit acht maanden tussen? Veel wijzer zijn we niet geworden. Hoe kan dat?" Dat laatste was ook de PvdA opgevallen. Tevens trok Joosten de geloofwaardigheid van het Acta-rapport in twijfel. Dat deed ook Bernie van Lierop van SV (lees analyse hierover op pagina 7, red.). Bas Künen (VVD) vond het frappant dat de verhuizing van de biebvisie al aan de visie wordt gekoppeld. Amina Sebbar van Venray Lokaal vroeg zich af hoeveel ruimte de nieuwe bieb eigenlijk nodig heeft. "Tegenwoordig worden voor bibliotheken steeds kleinere gebouwen gekozen."

(Lees hiernaast verder)