Aldi mag gaan warmlopen

VENRAY | Het heeft er alle schijn van dat de Aldi-supermarkt een plek krijgt op de locatie waar nu nog de Dr. Poelsschool staat. De commissievergadering van vorige week woensdag gaf geen helder beeld van hoe de hazen dinsdag 16 april lopen tijdens de raadsvergadering. Het CDA was wel glashelder en gaat akkoord met het voorstel.

Door Henk Baltussen

Het CDA is met negen zetels meteen de grootste fractie. D66 (3 zetels) lijkt ook akkoord en dat geldt ook voor de SP (1) en PvdA (1). Stemt de rest tegen, dan wordt het voorstel alsnog met de kleinst mogelijke meerderheid aangenomen.
Tijdens de commissievergadering bleek dat er net zoveel argumenten voor als tegen zijn in te brengen met het oog op de locatiekeuze. Vier insprekers (zien elders op deze pagina) hielden de commissie de voors en tegens voor. Het verdwijnen van de Dr. Poelsschool ten faveure van de Aldi, doet veel fracties pijn. Ook dat Venraynaar Guido van Dijck, die een tweede Plus-super in zijn woonplaats wil vestigen, maar niet aan de bak komt, zit bij veel fracties niet lekker. Verschillende onderzoeken vlogen over tafel. Blijkbaar is een discounter (Aldi) in combinatie met een super als de Jumbo aan de rand van het centrum een ideale combi voor het winkelende publiek. Laat dat nou net de Poelsschool-locatie aan dat beeld voldoen. Eenzelfde combi ontstaat in wijk Brukske met Lidl en Jumbo. Met dat in gedachte is de Poelsschoolplek aan de Hoenderstraat niet geschikt voor de Plus van Van Dijck. "Ik heb ook niet de indruk dat Plus naar die locatie wil", wist wethouder Jan Loonen. "De Aldi wel."

De PvdA hield de discussie simpel. Commissielid Henk Bisschops stelde dat vorig jaar al is aangegeven dat er twee locaties beschikbaar zijn: Dr. Poelsschool en de Toverbal. "Lezende alle stukken is duidelijk dat op die locaties alle problemen wat betreft verkeer, parkeren en laden en lossen kunnen worden opgelost. Het college kiest voor een stedenbouwkundige inpassing en die is bij de Poelsschool het beste."
En wat moet er dan met de Toverbal gebeuren? "Met de Aldi is niet afgesproken dat daar geen super mag komen als de Aldi bij de Hoenderstraat gaat bouwen", zegt Loonen. Mark van Herk die namens de Aldi de commissievergadering bijwoonde was duidelijk: "Als er bij de Toverbal een super wil gaan bouwen, dienen we bezwaar in." Woningbouw op de plek van de Toverbal heeft wat Loonen betreft de voorkeur.