Diamanten bruiloftstoet Jakob en Dora Lucassen.
Diamanten bruiloftstoet Jakob en Dora Lucassen. Oude foto

Bruiloft 1944

Venray | Een diamanten bruiloft was vroeger heel uitzonderlijk, omdat de meeste mensen gemiddeld nogal wat eerder overleden dan tegenwoordig.

Niet velen mogen zich dan ook gelukkig prijzen om dit mooie aantal van zestig huwelijksjaren te halen. Zo veel lief en leed hebben man en vrouw in zestig jaar al met elkaar mogen delen. Heel veel herinneringen die het de moeite waard maken om het diamanten jubileum eens goed te vieren. Het woord 'diamant' komt uit het Grieks en betekent 'onverslaanbaar'. En dat lijkt een diamanten echtpaar dan ook te zijn. Voor een dergelijk huwelijk liep vroeger het halve dorp uit en iedereen was in feeststemming.

Hier trekt de diamanten bruiloftstoet van Jakob en Dora Lucassen-Baltussen door de Grotestraat in 1944. Venray was nog bezet door de nazi's en de Grote Kerk en vrijwel alle gebouwen waren nog onbeschadigd. Ondanks een wat bedrukte sfeer wilde men de zorgen van alledag even vergeten en dit feestelijke moment samen vieren.
Diamanten bruidegom Pieter Jakob Lucassen werd op 16 februari 1859 geboren in Venray als zoon van Hendrik Lucassen en Elisabeth Wilms. Diamanten bruid Theodora Baltussen werd op 17 augustus 1859 geboren in Boxmeer als dochter van Gerardus Baltussen en Huberdina Tillemans. Zij trouwden op 28 januari 1884 in Venray en gingen aanvankelijk in de Patersstraat wonen. Later verhuisden ze naar Langstraat 5 en weer later naar Henseniusstraat 7. Jakob was smid van beroep. Hij overleed op 28 maart 1945 en Dora overleed op 27 december 1946, beiden in Venray. Op de voorgrond staat de waterpomp die tegenover het postkantoor stond.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray