Onderzoek naar asbestsanering


VENRAY | Wethouder Carla Brugman laat onderzoeken hoe het staat met de sanering van asbest in de gemeente Venray. Op die manier moet duidelijk worden of de doelstelling kan worden gehaald om in 2024 alle daken asbestvrij te hebben.

Bij de commissie Wonen bracht Leo Philipsen (CDA) een aantal vragen aan de orde over versoepeling van het asbestsaneringsbeleid. Door onderzoeksorganisatie TNO, de Universiteit van Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en het Crisislab is volgens Philipsen geconstateerd dat de risico's van de sanering beduidend lager zijn dan altijd is aangenomen. Hierdoor kan de verwijdering sneller. Tevens zijn er innovatieve ontwikkelingen gaande die nog meer mogelijkheden bieden om risico's van asbestdaken te verminderen. Philipsen vroeg de wethouder of Venray bereid is om het asbestsaneringsbeleid te herzien. De wil is er, volgens Brugman. "Maar het is nog even wachten op de innovaties waarover eind dit jaar meer duidelijkheid komt."

In Venray lag zo'n 1,2 miljoen vierkante meter asbest op daken. Hoeveel daarvan al is verwijderd, weet Brugman niet. "Daarvoor zouden 1200 dossiers moeten worden geopend." Philipsen vind dat evenwel wel belangrijk om te weten. "Om na te gaan of we de doelstelling voor 2024 kunnen halen." Brugman vindt dat niet nodig. Toch laat ze uitzoeken of de cijfers op een andere manier boven water zijn te krijgen. Bij de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD) Limburg-Noord en de provincie worden daartoe lijntjes uitgelegd. Brugman beloofde erop terug te komen.