Frustraties vieren hoogtij in Vlakwaterbos

VENRAY | Ondernemers en instanties die in bosgebied Vlakwater vertoeven en buurtbewoners tonen met regelmaat hun frustraties over de gang van zaken in en rondom het stadsbos. Dat bleek dinsdag tijdens de raadscommissie Wonen, waar een presentatie over het gebied werd gehouden. Er moet een bestemmingsplan voor het Vlakwaterbos komen. Duidelijk werd dat dat een hels karwei gaat worden.

Door Henk Baltussen

In het in september 2017 vastgestelde bestemmingsplan is het Vlakwaterbos erbuiten gehouden. Op de kaart is dat nu een witte vlek. Die moet worden ingevuld. In de afgelopen jaren zijn in het bos uitleenlopende initiatieven ontstaan en ontwikkelingen gaande die worden gedoogd. Het college wil daar nu een heldere visie onder leggen als basis voor een bestemmingsplan. Daarmoeten alle belanghebbenden bij worden betrokken. Partijen die in het Vlakwaterbos actief zijn, zijn onder meer Tennisclub Venray en Tennisschool Maascourt, Jong Nederland, VieStyle, Personal Trainer Venray, de atletiekvereniging, een bodycamp, het Odapark, speeltuin 't Speelvlak, particulieren met woningen en restaurant de Perdstal.

De verkoop van de Perdstal is volgens ambtenaar Germy Thielen, die de presentatie verzorgde, er de oorzaak van dat het Vlakwaterbos uit het bestemmingsplan is gehouden. De Perdstal, toen het onderkomen van harmonie Euterpe, is in maart 2014 door de gemeente verkocht aan Venraynaar Paul Franssen, die er een pannenkoekenhuis van heeft gemaakt. Het bestemmingsplan moet daarvoor nog worden aangepast.
Volgens Thielen ligt er ook een initiatief voor een Spettervallei, afkomstig van dezelfde ondernemer die de speeltuin in het bos exploiteert. "Er zijn veel vragen en verwachtingen bij de stakeholders", zegt Thielen. "We gaan snel individuele gesprekken met ze aan. We staan ook stil bij verschillende frustraties die er leven. Is de info compleet, dan gaan we met iedereen aan tafel om zoveel mogelijk draagvlak te krijgen. Ook de gemeente zit als belanghebbende aan tafel. In oktober moet er een visie liggen."

'Het zal er verhit aan toegaan met al die frustraties'

Cees de Vocht van Venray Lokaal spreekt over een 'gevoelig gebied met veel activiteiten'. "Als je gaat gunnen, ga je conflicten krijgen." Maar volgens Thielen worden de ontwikkelingen niet stopgezet. "Ze worden afzonderlijk bekeken."

Bas Künen (VVD) hamert erop de partijen aan tafel te houden 'om niet van de regen in de drup te komen'. "Het zal er verhit aan toegaan, want er zijn al de nodige frustraties opgelopen. En hoe pakken we het aan nu Wijkraad Veltum ermee is gestopt?"

Thielen zegt dat de gemeente graag de stem van de inwoners van Veltum wil horen. "We zijn aan het bekijken hoe we de wijk vertegenwoordigd kunnen krijgen." Leo Philipsen wil graag weten wat de frustraties inhouden. De Perdstal en de buurt hebben conflicten over parkeren en geluidsoverlast, weet Thielen. "Ook het gedogen van bijvoorbeeld het bodycamp en het parkeren bij de tennisclub geeft overlast."
Tijdens de commissievergadering van 7 mei komt het Vlakwaterbos weer aan bod.