VL wil Poelsschool van sloop redden

VENRAY | Coalitiepartij Venray Lokaal (VL) wil dat de Dr. Poelsschool als een monument uit de wederopbouwperiode wordt aangemerkt en zodoende voor sloop wordt behoed. Dat bracht Cees de Vocht van VL dinsdag tijdens de commissie Wonen naar voren.

Door Henk Baltussen

Burgemeester en wethouders besloten onlangs dat de Dr. Poelsschool gesloopt mag worden om plaats te maken voor nieuwbouw van de Aldi-supermarkt. Voor ze dat besluit namen zijn zestien schoolgebouwen uit de wederopbouwperiode (de periode direct na de WO2) onderzocht of ze als monument uit die periode moeten worden aangemerkt. De Dr. Poelsschool scoorde volgens het college gemiddeld, volgens De Vocht ligt die score aanmerkelijk hoger. Voor het college was de uitkomst echter aanleiding om de school niet voor sloop te behoeden. De Vocht stelde vraagtekens bij het onderzoek van Bureau Van Meijel uit Nijmegen. "Het bureau zegt dat de school in 1968 is gebouwd, terwijl dat 1953 moet zijn. Een misrekening van vijftien jaar. Ze kennen zelfs de architect niet." De Vocht vindt het al een klap dat het postkantoor mag worden gesloopt, de school moet daar volgens De Vocht voor worden behoed. Gemeentelijk ambtenaar Danny Danckaert stelde dat de school 'niet bovenmatig monumentaal is.' "En Venray kan zich vinden in de onderzoeksresultaten." CDA en D66 steunen hun coalitiegenoot niet, ook SP en Samenwerking Venray doen dat niet. De VVD schaart zich wel achter Venray Lokaal: 'Er zijn vijf van dergelijke scholen in Nederland gebouwd. De Dr. Poelsschool is het enige gave exemplaar. Het is een karakteristiek en zeldzaam gebouw'. Wethouder Anne Thielen stelt dat het gebouw 'niet met kop en schouders erbovenuit steekt'.
De Vocht toonde zich teleurgesteld over de reacties: "Het is wrang dat een pand dat is gebouwd in de opbouwperiode na de oorlog wordt gesloopt ten behoeve van een Duitse super."