Afbeelding
Foto:

AED voor
TV Ysselsteyn

Ysselsteyn | Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van Tennis Vereniging Ysselsteyn is de AED, Automatische externe defibrillator, geplaatst.

Een automatische externe defibrillator of hartstarter is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Indien de hartstilstand het gevolg is van bepaalde levensbedreigende ritmestoornissen kan een elektrische schok van een AED het gestoorde hartritme doen stoppen.

Tennis Vereniging Ysselsteyn heeft eind 2017 besloten een AED te gaan plaatsen, in samenwerking met de Sport Vereniging Ysselsteyn. Uiteindelijk is er een AED geplaatst op het terrein van de tennis vereniging en een tweede AED op het terrein van de sportvereniging.

Samen hebben ze daarvoor financiƫle bronnen gezocht en gevonden. Door een bijdrage van Rabo Clubkasactie, leefbaarheidsgelden van de dorpsraad en door de dienstenveiling van Vereniging van Zelfstandige Ondernemers. Door deze bijdragen konden de AED 's geheel kosteloos geplaatst worden.

Tijdens de ledenvergadering is er door de leverancier, Vita Bedrijfshulpverlening, een demonstratie gegeven over de werking van de AED. Voor veel leden van de vereniging was dit een eyeopener. Ze werden zich bewust van de hulp die ze kunnen verlenen in een geval van hartinfarct.

Een reanimatiecursus is binnen afzienbare tijd gepland. De AED is geplaatst buiten het hekwerk zodat deze ook beschikbaar is voor de bewoners van het dorp, ook als het tenniscomplex gesloten is. Gezien de bronnen van de financiƫle bijdrage vindt het bestuur dit een logisch besluit. De AED is aangemeld bij de organisatie HartslagNu. Bij een melding van hartfalen, in de buurt van deze AED, worden hulpverleners naar deze AED verwezen.

Bijschrift foto: Voorzitter van Tennis Vereniging Ysselsteyn Jeu de Wit met Marcel Janssen van stichting Hard voor Hart Venray, die de melding verzorgt bij HartslagNu.