Wanneer het hoogwater zakt, belandt het afval op de rivieroevers. Foto: IVN.
Wanneer het hoogwater zakt, belandt het afval op de rivieroevers. Foto: IVN.

In actie voor schonere Maas

Wanssum | IVN Geijsteren-Venray doet komende zaterdag maart mee aan de actie Schone Maas. De actie is een samenwerking tussen de provincie Limburg, Rijkswaterstaat, het waterschap, terreinbeheerders, natuurorganisaties, gemeenten, lokale partijen en veel bedrijven en vrijwilligers. Het doel is om de oevers van de Maas weer schoon te krijgen.

De actie in de gemeente Venray begint bij restaurant De Kooy aan de Maas in Wanssum. De vrijwilligers verzamelen om 13.30 uur bij het restaurant en de actie duurt tot ongeveer 16.30 uur. "Deze actie is nodig. Er is veel afval blijven liggen na het hoogwater", laat Esther Swinkels van IVN Geijsteren-Venray weten. "Vorig jaar waren er zo'n twintig vrijwilligers op de been. Ook voor dit jaar kunnen mensen zich nog aanmelden. Het is overigens ook gezellig om samen op pad te gaan. Het is niet alleen maar hard werken."

Het waterpeil in de Maas stond vrij recent nog vrij hoog. Wanneer het water weer zakt, belandt het afval op de rivieroevers. Tonnen zwerfvuil liggen er dan langs de oevers van de rivier. Het afval varieert van kleine plastic korrelt tot wattenstaafjes en van plastic flessen tot surfplanken. Als plastic eenmaal in de natuur is terechtgekomen, dan is het lastig te verwijderen. Bij de actie van komende zaterdag zijn de zestien Limburgse Maasgemeenten betrokken. Zij werken samen met 131 verenigingen en groepen. "Wij krijgen het gereedschap, vuilniszakken en handschoenen in bruikleen van de gemeente. Rijkswaterstaat zorgt uiteindelijke voor de afvalverwerking", vertelt Swinkels. "Ook zorgen wij voor iets te drinken en iets lekkers. Zorg zelf voor laarzen en oude kleren."

Vrijwilligers steken de handen uit de mouwen in Wanssum

In de maanden maart en april 2018 zijn ongeveer 1800 vrijwilligers aan de slag gegaan om meer dan 200 kilometer Limburgse Maasoever te ontdoen van, met name, plastic afval. In alle gebieden zijn vorig jaar 4187 vuilniszakken gevuld met afval. Ook in Belgiƫ zijn veel vrijwilligers aan de slag gegaan om de Maasoevers schoon te maken.

Het gebied rondom de Maas wordt veel gebruikt om de wandelen, fietsen, hardlopen of paardrijden. "Helaas wordt dit gebied vaak vervuild door zwerfafval op de oevers. Afval dat niet wordt verwijderd, belandt uiteindelijk in de zee, waar het deel uitmaakt van de plastic soep. Daarom is het belangrijk om de Maas schoon te houden."

Vrijwilligers kunnen zich nog altijd aanmelden voor de actie. Dat kan door een mail te sturen naar info@ivn-geysteren-venray.nl. Belangrijk is wel om naam, adres en telefoonnummer te vermelden.