Afbeelding
Foto:

Ziekenhuis: redden wat er in Venray nog te redden valt

VENRAY | 'Venray krijgt modernste ziekenhuis van ons land', liet VieCuri-bestuursvoorzitter Dirk Jan Verbeek in september 2016 in Vietamine optekenen. En ook: 'De planning is dat de schop volgend jaar de grond in gaat.' Of en waar die schop de grond in gaat, is twee jaar later ongewis. Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0 (KGV) wil een steentje bijdragen aan behoud van goede Venrayse gezondheidszorg (zie elders op deze pagina). Je kunt ook zeggen dat KGV probeert te redden wat er nog te redden valt en daarbij de realiteit in het oog houdt. Verstandig, want inzetten op een ziekenhuis met operatiefaciliteiten, verloskunde en eerste hulp (EH) is luchtfietserij.

Door Henk Baltussen

KGV zet zijn kaarten daarom in op een tussenvoorziening, noem het een zorghotel. Want een traditioneel ziekenhuis gaat Venray niet meer krijgen. Op dit moment worden in het uitgeklede Venrayse ziekenhuis alleen nog wat poliklinische operaties en controles uitgevoerd. Wanneer is een ziekenhuis een ziekenhuis? Heeft Venray eigenlijk nog wel een ziekenhuis? Wethouder Anne Thielen zei vorig jaar nog dat van alle kanten initiatieven worden ontplooid om het VieCuri-ziekenhuis in Venray te behouden. 'Anders is de kans groot dat minder mensen zich binden aan VieCuri en bijvoorbeeld naar Boxmeer gaan.'

Kerngroep legt zich neer bij zorgvlucht naar Boxmeer

Het lijkt erop dat de gang naar Boxmeer zeker niet is afgenomen. En wat bedoelde Thielen precies met 'het ziekenhuis voor Venray behouden?' Het huidige, ontmantelde hospitaal of een volwassen versie met operatiefaciliteiten en een EH? De gemeenteraad zegde ook al toe zich in te willen zetten voor het ziekenhuis. Dat verleidde Thielen tot de opmerking dat 'we samen VieCuri aanjagen om te komen tot de ziekenhuisvoorziening die voldoet aan de behoeften van onze inwoners'. Verdere duiding van die behoeften ontbreekt.
Daarin brengt KGV, vorig jaar zomer als kartrekker opgericht voor behoud van optimale gezondheidszorg in Venray, duidelijkheid. Niet in de behoeften, maar wel in het feit dat in Venray hoogstens nog een ziekenhuis met louter poliklinische zorg tegemoet mag zien. Dat zegt KGV-woordvoerder Jan-Hein de Wit, die inmiddels met vele belanghebbenden in de zorg heeft gesproken. En nog gaat spreken. Voor KGV is duidelijk dat Venraynaren die ziekenhuiszorg nodig hebben, de vlucht naar Boxmeer of Venlo of nog verder weg nemen. De Wit vindt het niet realistisch dat nog terug te kunnen draaien. En ook niet dat zorgverzekeraars, die na de privatisering van de gezondheidszorg in Nederland het voor het zeggen hebben, een 'ziekenhuis dat van alle markten thuis is' in Venray laten optuigen.
Wat de KGV rest is zich hardmaken voor opvang van cliƫnten na ontslag uit het ziekenhuis na een ingreep, of opvang van mensen die de verpleeghuisindicatie hebben, maar daar nog niet terechtkunnen. Mensen dus die tussen de eerstelijnszorg (huisarts) en tweedelijnszorg (specialisten) vallen en thuis niet kunnen worden opgevangen. Zo'n opvang is er niet in Venray. De Wit ziet het liefste zo'n voorziening ingepast in het nieuwe VieCuri-ziekenhuis (of is het zorghuis?). In dat geval is er weer bijna sprake van een volwassen ziekenhuis. Of zorgverzekeraars zo happig zijn daaraan mee te werken, valt te bezien.

'Heeft Venray nog eigenlijk wel een ziekenhuis?'

Waar zo'n tussenvoorziening, zoals de KGV het noemt, anders zou moeten komen, weet De Wit op dit moment niet. Hij probeert met zijn KGV-companen support te vinden bij de ziekenhuizen in Boxmeer, Venlo en Roermond (beide VieCuri). Ook thuiszorginstanties krijgen de KGV nog op bezoek. 'Ze hebben allemaal belang bij zo'n voorziening', zegt De Wit. Helemaal waar. Maar uiteindelijk zullen de zorgverzekeraars het laatste woord hebben. Hoe dat uit gaat pakken, nogmaals, dat staat in de sterren geschreven. Dat ze de hand graag op de knip houden, is bekend. Wat in elk geval zeker is dat er nog veel water door de Maas gaat voordat er kogels door de kerk gaan. De Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0, die al heel wat werk heeft verzet, hoeft niet op zijn lauweren te rusten. VieCuri-bestuursvoorzitter Dirk Jan Verbeek besloot zijn betoog in september 2016 met: 'Maar hoe dan ook: over twee jaar heeft Venray het modernste ziekenhuis van ons land.' Of hij dat nu nog durft te beweren, is twijfelachtig.