Afbeelding

'Gilissen is een mensenmens, maar dat is ook zijn valkuil'

Venray | Burgemeester Hans Gilissen vertrekt per 1 januari. Voor veel Venraynaren kwam het nieuws als een verrassing. De redactie van Peel en Maas peilde reacties bij enkele prominenten uit de gemeente Venray.

Ike Busser,

Oud-wethouder:

"Tijdens mijn periode als wethouder waren we het niet altijd eens. Ik kijk wel terug op een open en constructieve samenwerking. Hij was een échte burgervader en stond tussen de mensen. Ik denk dat de burgers van Venray dat wel gaan missen. In de wandelgangen heb ik wel eens gehoord dat hij politiek wat directer mocht zijn, maar ik kon geen fijnere burgemeester bedenken voor het college."

Toon van Hoof,

Kartrekker MFC Vredepeel:

"De burgemeester heeft mij het nieuws zondag in alle vertrouwelijkheid verteld. Ik vind het erg jammer dat hij stopt, maar hij heeft zo zijn redenen. Er komt wel een einde aan een bijzondere tijd voor Vredepeel. Wij hebben toch de burgemeester in ons midden gehad in het dorp. Dat gaan we in zo'n kleine kern wel missen. Hij laat bij alle evenementen in het dorp even zijn gezicht zien en heeft altijd tijd voor een korte en bondige speech. Een fijne dorpsbewoner en uitstekende spreker vertrekt, ik heb veel respect voor zijn besluit."

Martin Leenders,

Samenwerking Venray:

"Je privéleven delft het onderspit als je burgemeester bent. Dat je na zestien jaar dan deze afweging maakt, is heel goed te begrijpen. Venray verliest daarmee wel een fantastische burgemeester. Zowel als mens en als bestuurder."

Gerda van Selten,

Oranjecomité Venray:

"Ik was lid van de vertrouwenscommissie die uiteindelijk Gilissen voordroeg als nieuwe burgemeester. Ik wist wel dat hij het zwaar had, maar zijn besluit komt voor mij totaal onverwachts. Hij is een echt mensenmens en wil het voor iedereen goed doen. Het gedoe rondom het azc in Blitterswijck heeft veel impact op hem gemaakt. Hij wil het voor iedereen goed doen en dat kan niet altijd. Hij kan als geen ander mensen samenbrengen, is een echte verbinder. Ik zal hem zeker gaan missen. Venray raakt een bijzonder mens kwijt."

Gijs Schapendonk,

Horeca Venray:

"Ik ken de burgemeester persoonlijk als een ontzettende bruggenbouwer. Hij wil altijd alles in harmonie oplossen, maar soms vragen onderwerpen om een duidelijk antwoord. Het is niet mogelijk om alles in harmonie op te lossen. Er moeten ook knopen doorgehakt worden en dat is voor soms lastig gebleken en daar hadden wij als branchevereniging horeca weleens moeite mee."

Jan Nelissen,

Interim-voorzitter DRO:

"Als we een meningsverschil hebben, dan probeert hij daar altijd pratend uit te komen. Hij is erg oplossingsgericht en dat bevalt mij uitstekend. Hij heeft het vermogen om ook een slechts boodschap te verkopen. Dat wordt dan geaccepteerd. Hij kan het niet iedereen naar zijn zin maken en daar heeft hij moeite mee. We hadden vaak contact als er onrust was in Oirlo. Hij peilde dan hoe de sfeer was en hoe hij de problemen kon oplossen. Dat heb ik als erg fijn ervaren. We gaan hem missen."

Ad Verhagen,

Postcommandant brandweer:

"Het is flinke een aderlating voor de brandweer. We hebben een erg warme band met de burgemeester. De veiligheid van de burgers in Venray staat voor hem voorop. Hij heeft ook een belangrijke stem in onze veiligheidsregio. Hij is ook altijd present op de feestavonden en staat tussen de mensen. Hij is een mensenmens, en dat is uiteindelijk ook zijn valkuil. Je kunt het niet voor iedereen even plezierig maken. Dat is een enorme last die je mee moet dragen. Venray is wat dat betreft een ingewikkelde gemeente, er spelen veel verschillende belangen. Hij heeft het al die jaren met verve gedaan. Hij vertelde mij het nieuws maandagochtend. Dat was wel even schrikken. Ik had het niet verwacht, maar het is een weloverwogen beslissing."

Petra van Duijnhoven,

Raadslid CDA en voorzitter wijkplatform Brukske:

"De burgemeester heeft hart voor Brukske. Het zou hem sieren als hij na zijn periode als burgemeester zijn gezicht nog weleens laat zien in onze wijk. Ik heb altijd een hele fijne verstandhouding met de burgemeester gehad. Ook ons prinsenpaar is door de burgemeester in de watten gelegd. Dat was heel bijzonder. Hij heeft een goed hart en zijn vertrek is een gemis voor onze wijk Brukske en Venray."

Theo Klabbers,

Oud-voorzitter Venray Centraal:

"Gilissen is een echte bruggenbouwer en woordkunstenaar. Ik hoop dat volgende burgemeester net zo goed is. Ik heb hem intensief meegemaakt rondom dat parkeerproblematiek en de centrumveiligheid. Hij heeft alle partijen samengebracht en is de dialoog aangegaan. Dat resulteerde uiteindelijk in mooie oplossingen en dat was niet gemakkelijk. Ik schrok van het nieuws van zijn aanstaande afscheid. Een echte burgervader gaat Venray verlaten."

Frans Coumans,

Oud-wijkagent Venray:

"Een slimme en wijze bestuurder. Waar anderen een briefje nodig hebben voor een speech, doet Gilissen alles uit het hoofd. Ik ga hem zeker missen. In mijn tijd als wijkagent van het centrum van Venray kon ik altijd bij hem terecht als er vragen waren. In de meeste gemeenten is de burgemeester haast onbereikbaar, Gilissen kon ik altijd bellen voor een kop koffie. Hij heeft zich ook hardgemaakt voor politie Venray-Gennep. Daar zijn we hem erg dankbaar voor. Hij moest ook impopulaire beslissingen maken en dat viel hem zwaar. Het Roekenbosch heeft hem jaren geleden echt grijze haren opgeleverd. Venray verliest een groot bestuurder en een prachtig mens."

Mgr. Harrie Smeets,

Bisschop Limburg:

"In de jaren dat ik burgemeester Gilissen in Venray heb mogen meemaken, heb ik hem leren kennen als een echte burgervader: Hij is een man die zich met grote zorgvuldigheid van zijn taken kwijt en met een warm hart mensen tegemoet treedt. Daarnaast zijn we op het persoonlijke vlak in de loop van de tijd goed met elkaar bevriend geraakt. Zeker een verlies voor Venray. Uiteraard gun ik hem van harte een goede toekomst. En tja…de nieuwe deken van Venray verliest in hem een perfecte misdienaar voor de carnavalsmis…."

Foto: Hoedemaekers.