Jan van Casteren (links) en Hub de Bruijn zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de Grote Kerk.
Jan van Casteren (links) en Hub de Bruijn zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de Grote Kerk. Foto: Rikus ten Brucke

Suppoosten voor de Grote Kerk

Venray | De tocht naar de klokken van de Grote Kerk telt 176 treden. De beloning is prachtig. Bij helder weer is op 37 meter hoogte Berg en Dal in de verte te zien. Torengids Hub de Bruijn leidt belangstellenden met verve naar de kerkklokken, maar de torengidsen zitten met een probleem: het aantal vrijwilligers loopt in rap tempo terug. "We hebben nog twaalf vrijwillige torengidsen over. In de ideale situatie hebben we achttien vrijwilligers", vertelt De Bruijn.

Door Willem Menting

Collega-vrijwilliger Jan van Casteren kampt met hetzelfde probleem. Hij is verantwoordelijk voor de vrijwilligers van de Grote Kerk. "Ik heb een groep van dertig vrijwilligers en twintig reservisten." De vrijwilligers zijn nodig om een oogje in het zeil te houden tijdens de openstelling van de Grote Kerk. De kerkdeuren zijn vanaf dinsdag 23 april tot en met 1 november elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend voor bezoekers. De torengidsen worden alleen op zaterdag ingezet van 14.00 tot 16.00 uur. De toren van de Grote Kerk is te bezoeken van 27 april tot en met 2 november. Het bezoek aan de kerk is gratis en voor de beklimming van de toren wordt een kleine vergoeding gevraagd. Op weg naar de kerkklokken wordt onder meer de korte film In Hemelsnaam gedraaid. "In een kwartier leren de bezoekers zo over de geschiedenis van de kerk. Onder meer de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw komen aan bod", vertelt De Bruijn.

De jongste torengids is 66 jaar en de oudste is 87 jaar. De leeftijden tekenen de groep vrijwilligers die bij de kerk betrokken is. "De vergrijzing sloeg lange tijd geleden al toe. De groep is nu echter wel heel erg uitgedund. Als torengids hoef je maar vijf keer per jaar twee uur in actie te komen. Dus qua tijd valt het erg mee. Daarnaast is het ook gewoon erg gezellig", vertelt De Bruijn. In 2018 kreeg hij onder meer 250 kinderen van de Petrus' Bandenschool op bezoek. "Ook kwam een groep statushouders een kijkje nemen. Zij vonden de film erg indrukwekkend. Dat was een bijzonder bezoek en als je eenmaal boven bij de klokken bent, is het uitzicht geweldig."

Ook de vrijwilligers in de Grote Kerk hoeven niet stil te zitten. Jaarlijks komen er zo'n 7000 bezoekers. "Je bent eigenlijk een soort gastheer of gastvrouw. Onze kerk heeft veel te bieden. De grote verzameling 15e-eeuwse heiligenbeelden oogt het meeste bewondering. Onze bezoekers komen uit heel Nederland. Maar we hebben ook gasten uit Australiƫ en Italiƫ gehad. De reacties van de bezoekers zijn erg positief", vertelt Van Casteren.

De vrijwilligers zetten zich belangeloos en met hart en ziel in voor de Grote Kerk en de Venrayse gemeenschap. "De druk op onze kleine groep vrijwilligers wordt steeds groter. Door vergrijzing en overlijden is de groep uitgedund. We kunnen alle handjes gebruiken. Je hoeft geen historicus te zijn om je bij ons aan te sluiten. Je wordt door ons bijgepraat en op de hoogte gebracht." Door aanpassingen aan de toren is, als alles volgens planning verloopt, het vanaf oktober mogelijk om de toren tot de nok te beklimmen. "Dan is het mogelijk om Roermond en Eindhoven te zien", vertelt De Bruijn trots. De renovatiewerkzaamheden aan de Grote Kerk starten in september. Dan worden ook de glas-in-loodramen hersteld.

Iedereen die interesse heeft kan contact opnemen met Jan van Casteren (Grote Kerk) of Hub de Bruijn (toren). Dat kan via een e-mail naar jlfvancasteren@kpnmail.nl of hub.de.bruijn@outlook.com.