Magere Venrayse afvaardiging in Provinciale Staten

Venray | Mochten vier jaar geleden nog vier inwoners uit de gemeente Venray een zetel uitzoeken in de Provinciale Staten van Limburg, dit keer is het er maar eentje. Hans Teunissen uit Venray mag namens de fractie D66 als enige ook 'zijn' Venray vertegenwoordigen.

De vier Venraynaren die vier jaar terug door gouverneur Theo Bovens werden beëdigd als Limburgs Statenlid waren lijsttrekker Carla Brugman van GroenLinks, Patrick van der Broeck (CDA), Boudewijn Simons (PVV) en Jan van de Ven (D66). In de afgelopen vier jaar verliet Brugman Maastricht om wethouder in Venray te kunnen worden. Van der Broeck werd gedeputeerde en later vertrok hij naar als dijkgraaf naar Waterschap Limburg. Simons is inmiddels verhuisd uit Venray en stond dit jaar op een onverkiesbare plaats op de PVV-lijst. Van de Ven wilde niet meer in aanmerking komen voor nog eens vier jaar PS-lid en wierp zich op als lijstduwer.

Vier jaar terug meldde zich na de verkiezingen een vijfde Venraynaar in Maastricht. Dat was Hans Teunissen, die namens coalitiepartij D66 op een gedeputeerdezetel terechtkwam. Teunissen voerde dit jaar in beide Limburgse kieskringen de D66-kieslijst aan en scoorde in totaal 9.384 stemmen (5.286 in de noordelijke kieskring met Venray, 4.062 in de zuidelijke).
Dezelfde Teunissen keert in elk geval terug als PS-lid. Of D66 voor nog eens vier jaar deel gaat uitmaken van de coalitie, is nog onbekend.

Die coalitie met CDA, VVD, PvdA en D66 vertegenwoordigt een minimale meerderheid van 24 van de 47 PS-zetels. Die coalitie is niet meer mogelijk omdat drie van de vier verlies leden. Alleen de VVD blijft met vijf zetels stabiel.

Hans Teunissen (D66) houdt Venrayse eer hoog

Zoals in alle provincies het geval is, valt ook in Limburg de opmars van Forum voor Democratie op. Zeven adepten van Thierry Baudet stormen uit het niets het Gouvernement in Maastricht binnen. FvD is de enige nieuwe partij binnen PS. Volkspartij Limburg en Fractie Bus keren niet terug in de Staten. ChristenUnie en Denk namen dit jaar wel deel aan de verkiezingen, maar bleven zonder zetels. In totaal werden zeventien Statenleden herkozen, dertig zijn er nieuw. Elf partijen, waarvan de FvD dus nieuw is, hebben vertegenwoordigers in Maastricht zitten.

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van donderdag 28 maart werden de 47 gekozen Statenleden geïnstalleerd en legden ze de verklaring en belofte of de eed af.