Kerngroep zet alle kaarten op tussenvoorziening

VENRAY | De Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0 richt de pijlen op het realiseren van een zogenaamde tussenvoorziening voor de gemeente Venray. Dat is de uitkomst van uitvoerige overleggen die de kerngroep had met belanghebbenden. Afgelopen vrijdag lichtte de kerngroep in het gemeentehuis haar bevindingen toe tijdens een bijeenkomst met een 25-tal aan de gezondheidszorg gerelateerde instanties en groeperingen.

Door Henk Baltussen

Een tussenvoorziening is een faciliteit waar bijvoorbeeld patiënten gebruik van kunnen maken na een ingreep in het ziekenhuis. Vaak kunnen patiënten, voor wie geen indicatie meer bestaat om nog langer een duur ziekenhuisbed bezet te houden, om wat voor redenen dan ook niet direct naar huis. Voor dergelijke mensen moet volgens de kerngroep een tussenvoorziening uitkomst bieden. Dat geldt ook voor personen die in aanmerking komen voor opname in een verpleeghuis, voor wie nog geen bed beschikbaar is. Of geriatrische patiënten die na een operatie een langdurig revalidatietraject moeten doorlopen.
"We gaan nu bijvoorbeeld snel met het ziekenhuisbestuur van Pantein in Boxmeer praten over zo'n tussenvoorziening", zegt kerngroepvoorzitter Jan-Hein de Wit. "Het is natuurlijk van belang voor ziekenhuizen dat ontslagen patiënten ergens goed terechtkunnen als dat thuis nog niet kan."

Voor cliënten kan dat een belangrijk gegeven zijn om voor een bepaald ziekenhuis te kiezen. Ook gesprekken met ziekenfondsen staan bij De Wit op het lijstje.
Het sluiten van de nachtapotheek en de huisartsenpost tussen 23.00 uur en 8.00 uur wordt door de Venrayse inwoners niet met applaus ontvangen. Maar De Wit en zijn mede-kerngroepleden Ton Ederveen, Jenne Hendrix-Verberne, Lilian Keijzer-Bors en Paul Spronken hebben zich daar inmiddels bij neergelegd.

'Snel gesprek met ziekenhuis Boxmeer over voorziening'

"We moeten dat als een gegeven accepteren", zegt De Wit. "Het is een landelijke trend. Ook op een ziekenhuis compleet met operatiekamers en alles wat daarbij hoort hoeft Venray niet meer te rekenen. Wat er nu nog is willen we behouden, ook als VieCuri in Venray nieuwbouw wil plegen. Waar dat zou moeten gebeuren, is onbekend."

De Kerngroep Gezondheidszorg Venray 2.0 werd vorig jaar zomer opgericht nadat inwoners hun ongerustheid hadden uitgesproken over de toekomst van de gezondheidszorg in Venray. Gemeentebestuur en Raad van Bestuur van VieCuri steunen de kenrgroep.
Lees ook elders op deze pagina.