Op de voorgrond rechts Leon Bombeeck en Rudi Verhagen.
Op de voorgrond rechts Leon Bombeeck en Rudi Verhagen. Foto: Rikus ten Brücke

'Plezier staat centraal'

Venray | Voor de dertigste keer vindt op zondag 7 april een judo-instapstage plaats, een samenwerkingsverband tussen judoverenigingen uit de regio. Het jubileum wordt gevierd in de gymzaal van het Vincent van Goghinstituut aan de Oostsingel 30 in Venray en begint om 09.30 uur. Opzet is om de jongere jeugd van de deelnemende verenigingen kennis te laten maken met de wedstrijdsport.

Door Henk Lammen

Herman Verhagen nam dertig jaar geleden het initiatief voor de judo instapstage. De al vroeg overleden broer van Rudi Verhagen van de gelijknamige judovereniging in Venray had een duidelijk doel voor ogen met het nieuwe evenement op de judokalender van toen nog Erised. "De clubs waar hij destijds les gaf namen deel aan de eerste editie", kijkt Rudi Verhagen terug. "Herman wilde beginnende judoka's laten kennismaken met de wedstrijdsport. Op een onbevangen manier in een cyclus van wedstrijden met een gezamenlijke afsluiting."

'Kinderen moeten vooral genieten'

Dat concept staat dertig jaar later nog recht overeind. Judoverenigingen uit Wanroy, Sevenum, Meerlo-Wanssum, Lottum en Sportinstituut Verhagen uit Venray verwelkomen in een reeks van vijf sportieve ontmoetingen ongeveer 120 jeugdige judoka's die nog geen ervaring hebben met de wedstrijdsport, zonder de kinderen meteen een druk op te leggen. "Plezier en een eerste kennismaking met hoe het er aan toegaat tijdens wedstrijden staan centraal. Hoe gaat zo'n toernooi in zijn werk, maar wel op een vriendelijke manier. De jonge judoka's mogen begeleid worden, coaching is echter niet toegestaan. Ze moeten vooral genieten." Aan de judo instapstage wordt deelgenomen door kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar. Ze zijn onderverdeeld in drie groepen, met een heuse prijsuitreiking na iedere groep. De eerste groep judoka's komt om 09.30 uur op de tatami, de laatste om 12.00 uur. Verhagen: "Op die manier kunnen we het programma vlot afwerken en hoeven de kinderen en hun ouders niet te lang te wachten."

'Een zuivere vorm van zelfverdediging'

Naast de judo instapstage zijn er enkele stages, clinics en demonstraties jiu-jitsu en aikido onder leiding van Leon Bombeeck, Berry Bartels en Tjarli Siegers. Bombeeck (44) uit Venray is docent jiu-jitsu bij Sportinstituut Verhagen. Hij is in het bezit van de eerste dan en hoopt eind mei te slagen voor de tweede dan. Op maandagavond verzorgt hij van 20.00 tot 21.30 uur lessen in wat algemeen erkend wordt als de oudste vechtsport in Japan. Tijdens de jubileum judo instapstage geeft Bombeeck een stage jiu-jitsu voor belangstellenden met een minimumleeftijd van twaalf jaar. "Jiu-jitsu is van oorsprong een zuivere vorm van zelfverdediging", zegt Bombeeck over de vechtsport. "In vergelijking met judo omvat jiu-jitsu technieken waarbij de beoefenaars mogen trappen en stoten, arm- en beenklemmen en omstrengelingen mogen maken. Ook wordt er gebruikt gemaakt van wapens, zoals messen en stokken. Het is een uitstekende manier om iemand uit te schakelen, maar vooral ook om de weerbaarheid en het zelfvertrouwen te vergroten."