Paul Litjens en Jan Houwen nieuw in waterschap

VENRAY | Veehouder Paul Litjens uit Leunen krijgt namens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond een zetel in het bestuur van Waterschap Limburg. Het betreft een geborgde zetel. Dat wil zeggen dat kiezers vorige week woensdag geen stem op Litjens konden uitbrengen. Hetzelfde geldt voor Venraynaar Jan Houwen, die namens de Limburgse bedrijven (Kamer van Koophandel) vier jaar op het pluche van het waterschap plaatsneemt.

Door Henk Baltussen

Zittend dagelijkse bestuurslid Rein Dupont uit Oostrum mag wel via het stemhokje nog eens vier jaar voor het waterschap aan de slag. Hij vergaarde als lijsttrekker van Waterbelang Venray en Maasduinen 7.623 stemmen. In totaal gooide Waterbelang in heel Limburg negen lijsten in de strijd die samen goed blijken voor 14 van de 21 zetels. In vergelijking met vier jaar geleden leverde Waterbelang een zetel in. De personen op de geborgde zetels van de LLTB (vier stuks, waaronder Litjens) en bedrijven (drie, waaronder Houwen) sluiten zich bij Waterbelang aan. Dat wil zeggen dat dat bolwerk met twintig van de dertig zetels de absolute meerderheid heeft in het Waterschap Limburg. Op de in totaal negen geborgde zetels zitten waterschapsleden die door de LLTB, KvK en natuurinstanties (twee zetels) naar voren zijn geschoven. De personen op de twee 'natuurzetels' voelen zich het beste thuis bij de partij Water Natuurlijk, die bij de afgelopen verkiezingen drie zetels scoorde. Een minder dan vier jaar geleden. VVD behaalde twee zetels, een winst van één, 50Plus bleef stabiel met een zetel en Lokaal Limburg mag ook een vertegenwoordiger naar Waterschap Limburg afvaardigen. Dupont is tevreden met de uitslag. "Ik had een teruggang naar 12 tot 13 zetels verwacht, het werden er 14. Prima resultaat. Zaterdag worden in Roermond de eerste coalitiegesprekken gevoerd."

De laatste vier jaar bestond het dagelijks bestuur (DB) uit een brede coalitie met Waterbelang (3) en Water Natuurlijk (1). De andere twee DB-zetels werden door 'geborgde' leden ingevuld.
Dat de huidige coalitie wordt voortgezet, ligt in de lijn der verwachtingen. "Ik wil nog graag vier jaar doorgaan en het dijkverstevigingsprogramma verder op de rit zetten", zegt Dupont. Opvallend was de 2.249 stemmen die Venrays wethouder Anne Thielen voor Waterbelang Venray en Maasduinen, met Dupont als lijsttrekker, verzamelde.

"Dat ze de enige vrouw op de lijst was, zal daar een rol bij hebben gespeeld", meent Dupont. Rose-Marie Kaanen uit Well, die op plaats vijf van de lijst Water Natuurlijk stond, loopt een zetel mis omdat haar partij 'maar' drie zetels behaalde.