"Spelen in de Venrayse schouwburg voelt een beetje als thuiskomen." Foto: Henk Lammen

'Acteren verveelt nooit'

Venray | "Het is natuurlijk prachtig om te spelen in de Venrayse schouwburg. Dat voelt als thuiskomen." Danique Bol (20) uit Venray is op 31 oktober in de schouwburg te zien in de musical Pijnstillers naar het gelijknamige boek van Carry Slee.

Door Henk Lammen

Synchroon met haar eerste looppasjes danste Danique Bol al. Dansen zat vanaf haar eerste levensuren in het bloed. Ze leerde de dansbasis bij Wilma Keijzers en Malou Linders van Dizzy Dance. Toen ze een jaar of acht was ging Danique ook musicallessen volgen bij Kunstencentrum Jerusalem. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ze naar haar middelbare schoolopleiding (vwo aan het Raayland College) koos voor de opleiding Musicaltheater aan Fontys Tilburg. Ze zit nu in haar derde van vier studiejaren. Het is keihard werken.

"Ja, ik maak hele lange dagen om me te bekwamen in alle facetten. Dans is me met de paplepel ingegoten, in tegenstelling tot spel en zang. Toch voel ik me in alle disciplines thuis." De 20-jarige Venrayse woont nu op kamers in Tilburg. In de toekomst wil ze als musicalster spelen in grotere producties, maar ze wil zich ook breder oriënteren. "Ik zie me niet alleen spelen in musicals, wil ook uitvoerend bezig zijn. Concepten creëren en bedenken, me bemoeien met de regie van een musical. Ik ben nu bezig om eigen muzieknummers te schrijven. Acteren verveelt nooit, ik wil een betere performer worden. Maar wat ik niet wil is avond aan avond hetzelfde uitvoeren wat je is opgelegd. Daarom wil ik me verdiepen in andere facetten van het vak. Het is enorm zwaar nu, maar het voelt niet als een verplichting omdat ik dit zo graag doe. Ik het leuk vind."

In de voorstelling Pijnstillers woont Casper alleen met zijn moeder. Zijn vader verliet het gezin toen Casper nog een baby was. Casper heeft nooit echt de behoefte gehad om zijn vader te leren kennen. Maar wanneer zijn moeder ernstig ziek wordt, wil hij niets liever dan zijn vader vinden. Pijnstillers gaat op 11 oktober in première en enkele weken later is de productie al te zien in Venray. Bol weet nog niet precies welke rol ze krijgt toebedeeld, kan en mag ook nog niet het achterste van haar tong laten. "Het wordt in ieder geval een erg mooie rol. Na de zomervakantie beginnen de repetities en worden we in vijf, zes weken tijd klaargestoomd. Daarna gaan we tot begin februari de theaters in." De uitvoering in Venray heeft uiteraard een speciale betekenis voor haar. "In Venray ben ik opgegroeid, liggen mijn roots. In de schouwburg heb ik opgetreden met Dizzy Dance en Kunstencentrum Jerusalem. Dat voelt echt als thuiskomen. Spelen voor familie, vrienden en bekenden."

"Mijn grote droom?", herhaalt ze de slotvraag. "Met een eigen team creaties maken en uitvoeren. Voorstellingen met een maatschappelijke lading, die het publiek kunnen raken. Met humor, maar ook kwetsbaar. Waarin ik de grens op zoek, me ook bloot geef en contrasten en uitersten opzoek. Realistisch, absurdistisch en humoristisch een statement maken. Expressie en overdracht is daarin het allerbelangrijkste."