Dorpshuis Wanssum bij velden SV United

WANSSUM | De nieuwe multifunctionele accommodatie, met daarin ook een grotere gymnastiekzaal dan de huidige, krijgt een plaats bij de sportkantine en kleedlokalen van SV United. Het is de bedoeling dat de stichtingen De Meulebèèk (kantine en kleedlokalen) en De Zandhoek (dorpshuis) op termijn fuseren. De bedoeling is in 2022 het nieuwe dorpshuis met een gymzaal te openen.

Door Henk Baltussen

Jan Lensen, lid van de Wanssumse dorpshuiswerkgroep, meldde het nieuws tijdens de dorpsraadvergadering in De Zandhoek. Hij toonde zich verheugd na jaren van praten en onderhandelingen duidelijkheid te kunnen verschaffen. De huidige dorpsaccommodatie en inpandige gymzaal liggen nu nog midden in het dorp, tegenover de kerk. "Met Wonen Limburg lopen nu gesprekken om op die locatie in de toekomst sociale huurwoningen te bouwen", zei Lensen, die stelde dat het hoog tijd wordt voor een nieuw dorpshuis. "De Zandhoek is klimatologisch en akoestisch niet meer van deze tijd. Het gebouw uit 1964 is afgeschreven. Opknappen is duurder dan nieuwbouw. De huidige accommodatie voldoet niet meer aan de gestelde eisen voor bewegingsonderwijs op basisscholen."

'De Zandhoek voldoet niet meer aan eisen deze tijd'

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van gemeenschapshuis De Zandhoek, De Meulebèèk, Meulebèèk Actief en basisschool de Peddepoel, gefaciliteerd door de gemeente en ondersteunt door de dorpsraad, is tot de conclusie gekomen dat de plek bij het sportcomplex de meeste geschikte locatie is.

Lensen: "Eerder was er sprake van een plaats bij de haven en op de plek waar nu de brug over de Molenbeek wordt gebouwd. Die vielen af. Ook het kerkgebouw was in beeld. Maar de kosten voor aanpassing van de kerk zouden hoger worden dan voor nieuwbouw."

Al in 2012 kreeg Wanssum van de gemeente Venray de vraag voorgelegd locaties aan te geven waar een nieuw dorpshuis een plek zou kunnen krijgen. Er verstreken enkele jaren voordat duidelijk was waar het dorpshuis zeker niet gerealiseerd kon worden. Er moest bijvoorbeeld rekening worden gehouden met het megaproject Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum, waarbij Wanssum een totale metamorfose ondergaat.

In 2017 kwam voor het nieuwe dorpshuis met de gymzaal de locatie bij sportcomplex De Meulebèèk nadrukkelijk in beeld.

Lees verder op pagina 5