Cockers Delight, met zanger Geert Pelzer uit Venray, op de planken.
Cockers Delight, met zanger Geert Pelzer uit Venray, op de planken. Foto: Ellis van Eijden

Cockers Delight

Venray | De coverband Cockers Delight wint langzaamaan aan bekendheid. De elfkoppige groep startte een jaar geleden met repeteren, hield al eens een try-out in het oude postkantoor en bereidt zich door middel van andere optredens dit jaar voor op het eerste grote optreden in de schouwburg, in november.

Door Dennis Stiphout

Het is november 2017 als de telefoon van Geert Pelzer gaat. De band waarin de Venrayse zanger tot voor ongeveer driekwart jaar terug zong, is dan al een tijdje opgeheven. Plots krijgt hij de drummer van die voormalige band, Toon Copier, aan de lijn. Of hij toch geen zin heeft om weer iets nieuws op te pakken. Pelzer blijkt even later niet de enige die is benaderd door Copier. Uiteindelijk worden er liefst twaalf muzikanten verzameld en is even later de band Cockers Delight een feit.

Eén plus één is twee

"Ik heb de laatste jaren vooral solo gezongen", vertelt Pelzer over zijn muzikale carrière. "Daar had ik op een gegeven moment geen zin meer in. Toen ben ik bij een jazzband gegaan. Die band repeteerde in Sambeek en in dezelfde repetitieruimte zat ook een andere band. We hadden regelmatig optredens met onze band." So far, so good. Tot het moment waarop de helft van de band wat meer temponummers en vlottere nummers wilde. "Uiteindelijk kwamen we daar met de band niet uit", vertelt Pelzer. De groep stopte er uiteindelijk mee, waarna Pelzer een tijdje niet op de planken stond. Tot het telefoontje van Copier, dus. "Het bleek dat die andere band die in Sambeek repeteerde, óók was gestopt", vertelt de zanger. "Toen ik werd benaderd, werd mij verteld dat ze iets met covers en veel verschillende instrumenten wilden gaan doen." Pelzer wilde daar graag aan meewerken, maar hij had wel de vurige wens om alleen covers van Joe Cocker te zingen. "Daar was de rest het volmondig mee eens. Toen zijn we begonnen met Cockers Delight", aldus Pelzer, die tevens eigenaar van De Uitmarkt in Venray is.

Diversiteit aan instrumenten

De groep bestond inmiddels uit twaalf personen, van wie er drie uit de regio Venray komen. Naast Geert Pelzer zijn dat de Venrayse Judith Pelzer en Ilse Lucassen (Overloon), die ook beiden zingen. De andere muzikanten komen Sambeek, Sint Anthonis, Heijen, Gennep, Nijmegen en Boxmeer. In totaal zijn er vier zangers en veel verschillende instrumenten, zoals een saxofoon, trombone, trompet, bugel, percussie, gitaren, piano en drums, te horen.

De band speelt alleen covers van Joe Cocker

"De kern van de band bestaat uit vijftigplussers", aldus Pelzer. "Maar we hebben ook drie twintigers. De muzikale basis bestaat uit wat oudere en ervarenere muzikanten. Er zijn ook nog een paar mensen die niet in een van die twee eerdere bands zaten, bijgekomen."

In maart van het vorige kalenderjaar startte het repeteren. Eerst eenmaal per week, na het eerste optreden in augustus eenmaal per twee weken. "We zitten nu op ongeveer 25 liedjes", aldus Pelzer. "We willen proberen een programma van twee keer een uur te bieden. Inmiddels zijn we bezig met het plannen van verschillende try-outs. Het eerste grote optreden staat gepland op 9 november, hier in de schouwburg." Onlangs speelde de band al een aantal meters verderop, in het oude postkantoor. Daar vond een try-out plaats en werd de promotieclip opgenomen, die te vinden is op de website. In de komende maanden staan er ook enkele try-outs buiten Venray op de rol.

Repertoire

De band brengt dus alleen covers van Joe Cocker, die zelf heel wat nummers coverde, ten gehore.
Als Pelzer het in één genre moet vangen, dan komt dat het dichtst bij rock. "Zijn typische stemgeluid is dat rouwe, schreeuwachtige. Ik zou het niet meer noemen dan rock." In de toekomst wil Cockers Delight meerdere malen per maand op de planken staan. In de komende maanden moet de band volgens Pelzer 'vooral meters maken'. Zo blijkt: dat ene telefoontje in november 2017 was meer dan de moeite waard.