Het gezin van Bert Zeegers, ook wel Bert Braoj genoemd.
Het gezin van Bert Zeegers, ook wel Bert Braoj genoemd. Oude foto

Familie Zeegers

Venray | Voor vandaag hebben we een extra mooie en bijzondere oude foto uitgezocht. Het is namelijk de vijfhonderdste foto die de Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray in Peel en Maas plaatst.

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw verscheen een oproep aan de lezers van het weekblad Peel en Maas om een oude foto in te sturen. Deze zou vervolgens met bijbehorende tekst in het blad geplaatst worden. Ook Jan van der Putten en Harrie Coopmans stuurden dikwijls een foto in uit een grote collectie oude foto's die ze her en der verzameld hadden. In 1989 nam Jan van der Putten de rubriek 'Oude foto' over. Op 27 december 2006 overleed hij en van 25 januari 2007 tot en met 18 juni 2009 ontfermde Frans Vermeulen zich over de rubriek. Vervolgens werd contact opgenomen met het Historisch Platform Venray (HPV) om in samenwerking met RooyNet de rubriek wekelijks te voorzien van een oude foto met passend bijschrift. Begin september 2009 pakten Jan Derikx, Wiedje Nelissen-Wijnhoven, Jan Strijbos en Peter Teeuwen namens het HPV/RooyNet de draad op. Na korte tijd stopte Wiedje en in november 2012 nam RooyNet-coördinator May Volleberg de plaats van Jan Derikx in en sindsdien bestaat de werkgroep uit Jan Strijbos, Peter Teeuwen en May Volleberg.

En vandaag dus de vijfhonderdste foto van de werkgroep. Het is er een van het gezin van Bert Zeegers, ook wel Bert Braoj genoemd. Zijn bijnaam dankte hij aan zijn gezegde als hij iets moest smeden. Hij zei dan: "Jao, da's goed. Ik braoj d'r wel enne." De bijnaam ging later van vader op zoon Sjeng. Hubertus Lambertus (Bert) Zeegers werd op 17 april 1858 in Venray geboren als zoon van Johannes Zeegers en Cornelia Heijnemans. Hij trouwde op 29 mei 1891 met Jacomina Janssen. Zij werd op 20 september 1861 in Venray geboren als dochter van Jan Janssen en Elisabeth Maesbroex. Bert was smid van beroep en ze vestigden zich in de Schoolstraat 6 in Venray. Ze kregen drie dochters en een zoon. Jacomina overleed op 7 mei 1904 in Venray. Bert hertrouwde op 20 november 1908 met Hendrika Johanna Raemaekers. Ook zij werd in Venray geboren en wel op 11 maart 1861 als dochter van Hendrik Raemaekers en Anna Maria Boll. Hendrika overleed op 31 januari 1910 en Bert op 26 maart 1931, beiden in Venray. Dochter Nellie trouwde met Antoon Hulsman en ging in Schiedam wonen. Dochter Marie trouwde met Jan Verweij en ging in Beek bij Nijmegen wonen. Anna en Sjang bleven na het overlijden van vader in het ouderlijk huis wonen. Anna dreef de winkel in ijzerwaren en Sjang was hoefsmid. Anna overleed op 23 september 1970. Op 10 december 1976 werd Sjang op brute wijze vermoord.

Bron: Gemeentearchief Venray/Collectie mevr. J. Verweij, Nijmegen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray