José Kessels:
José Kessels: "In het handbalspel kon ik mijn energie kwijt." Foto: Rikus ten Brücke

José Kessels

Venray | Deze week staat José Kessels centraal in de rubriek Hoe is het nog met? Voor Peel en Maas gaan we met de handbalster terug naar haar tijdperk bij Bevo Hc, waar ze tien seizoenen voor uitkwam. In het jaar 1992-1993 speelde de Venrayse in de eredivisie.

Ooit speelde handbalster José Kessels (55) samen met Harma van Kreij uit Geijsteren, die momenteel wekelijks uitblinkt in de Duitse Bundesliga bij Borussia Dortmund. Veertien jaar was Van Kreij destijds bij haar debuut in Manual dames 1, voordat ze stappen maakte richting eredivisie en het buitenland. Kessels had er toen al een hele carrière opzitten, afwisselend bij Bevo Hc in Panningen en bij handbalvereniging Manual. Op het Boschveldcollege kwam José Kessels uit Heide in contact met de handbalsport. Daar was Geert Willems gymdocent, die na schooltijd handballes gaf. "In het handbalspel kon ik mijn energie kwijt. Je lekker uitleven in het aanvallen en verdedigen. Ik was heel fanatiek en werd lid van Manual."

BEVO

Manual werd onder leiding van Theo Stuart een aantal jaren op rij kampioen, zowel in de zaal als op het veld. Kessels, 22 jaar inmiddels, werd benaderd door Bevo Heldia Combinatie uit Panningen. "Huib van den Beuken was destijds de trainer en hij had mij op een toernooi zien spelen. Ik had indruk gemaakt. Ik onderschepte met mijn offensieve spel vaak de bal in de verdediging en eenmaal in balbezit zorgde ik voor de snelle tegenaanval. Dat viel op. Na enige bedenktijd heb ik de stap gemaakt van eerste klasse naar tweede divisie."

Vier keer per week reed ze naar Panningen, voor de trainingen en het spelen van competitiewedstrijden, kriskras door het hele land. Er moest nogal wat geregeld worden, zegt Kessels. "Ik was net klaar met mijn opleiding verpleegkundige en werkte in onregelmatige diensten. In de beginjaren vroeg ik me steeds vrij of werd het dienstrooster aangepast. Eerst draaide ik een nachtdienst, aansluitend werd nog een wedstrijd gespeeld. Gelukkig had ik een unithoofd, die ook sportminded was. Hij heeft zeker ook een steentje bijgedragen, dat ik dit kon combineren."

Met Bevo maakte José Kessels de opmars mee richting eredivisie. De plakboeken op tafel, herinneringen komen naar boven. Het eredivisie seizoen 1992/1993 wordt aan de hand van krantenknipsels verteld. Het verhaal starten we een jaar eerder, wanneer Bevo een beslissingswedstrijd moet spelen om het kampioenschap in de eerste divisie. Het duel in Waalwijk tegen Hermes uit Den Haag wordt gevolgd door vele supporters, die Bevo naar de titel schreeuwen. Bevo wint de strijd met 13-10 en promoveert voor het eerst met een vrouwenteam naar de eredivisie.

EREDIVISIE

José Kessels was in die tijd aanvoerster van team, Henk Strik uit Helmond de trainer. "We zijn drie keer per week blijven trainen, vaker ging eigenlijk ook niet. Iedereen volgde een studie of had een fulltime baan. We wisten dat het een zwaar seizoen zou worden, maar zijn samen de uitdaging aangegaan. Het werd een geweldig mooie ervaring. Spelen tegen Aalsmeer, PSV, Hellas, de fullprofs van Swift Roermond met al hun buitenlandse speelsters. We moesten er iedere week volle bak tegenaan. We zijn niet vaak weggespeeld, maar de vele nederlagen werd mentaal wel heel zwaar. We kwam aanvallend te kort, hadden geen goede schutters en miste kracht in het team. We moesten het hebben van snelle aanvallen en systemen." Uiteindelijk wist Bevo drie duels in de eredivisie te winnen, tweemaal van VZV en van OSC Amsterdam, waar Kessels nog een oude bekende tegenkwam. Marianne Toma, een Limburgse die korte tijd in Venray woonde en voor Manual speelde, kwam nu uit voor OSC." Toma woont nog steeds in Noord-Holland. Trainer Henk Strik, 71 jaar inmiddels, traint tegenwoordig dames1 van HV Blerick.

Tien jaar zou José Kessels voor Bevo spelen. Inmiddels waren zoon Tom en dochter Jonna geboren, later zou zoon Roel het gezin compleet maken. Ze kijkt met plezier terug op haar Bevo-periode. "Met enkele teamgenoten gaan we nog steeds elk jaar een weekendje weg of komen we bij elkaar op de koffie. Onze handbaltijd komt altijd ter sprake, we hebben geweldige jaren met elkaar meegemaakt."

KAMPIOEN

Terug bij Manual ging Kessels spelen bij de recreanten en hielp uit bij dames1. Daar speelde ze samen met dochter Jonna. "Dat ging prima, al was het in het begin wel vreemd om samen te trainen. Maar je groeit naar elkaar toe, je weet ook dat dit kan gebeuren bij een kleine vereniging. Het is dan ook een hele mooie ervaring om samen kampioen te worden (2017, red.). In het sportseizoen 2016/2017 zijn we tot sportploeg van de gemeente Venray uitgeroepen. Momenteel kost me het herstel na een wedstrijd meer tijd. Langzaam bouw je iets af en speel je op ervaring. Maar een keer per week trainen heeft mij lichaam nodig. Ik ben nog steeds actief bij de recreanten. Over de achterliggende periode kijk ik met plezier op terug. En bij Manual speel ik bij een fijne vereniging waar hardwerkende mensen de club draaiende houden."

José Kessels: