Afbeelding
Foto: Egon Notermans

Meer bezoekers Wereldpaviljoen

Steyl | Het belevingscentrum Wereldpaviljoen in Steyl trekt steeds meer bezoekers en schoolklassen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 dat deze week werd gepresenteerd. Het aantal bezoekers dat het Wereldpaviljoen vorig jaar bezocht is gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor. Toen passeerden ruim 4100 bezoekers de douane van Nicaragua tegen ruim 5100 in 2018. Dat is met name te danken aan de grote belangstelling vanuit het onderwijs voor het Wereldpaviljoen.

53 schoolklassen (ca. 1500 kinderen) volgden het educatieve programma in het Wereldpaviljoen. De kinderfeestjes op de woensdag- en zondagmiddag zijn ook populair. 69 kinderen vierden in het Wereldpaviljoen met hun vriendjes en vriendinnetjes hun verjaardagsfeestje. Daarnaast registreerde het Wereldpaviljoen zo'n 2000 volwassenen en ruim 1000 kinderen die tijdens de recreatieve openingstijden San Pedro bezochten. 100 schoolkinderen maakten gebruik van het gratis kaartje dat ze krijgen na een bezoek met school.

Het bestuur van het Wereldpaviljoen verwacht dat het aantal bezoekers in 2019 nog verder zal toenemen. Dat heeft twee oorzaken. Op de eerste plaats de uitbreiding in het voorjaar met een belevingscentrum Ghana waarbij onder andere ook Virtual Reality Expeience wordt ingezet. Bovendien heeft de mondiale groep SOS Meerlo-Wanssum 240 schoolklassen in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray uitgenodigd om op haar kosten het Wereldpaviljoen te bezoeken. Ook uit de regio Boxmeer en Helmond melden zich steeds vaker scholen. De Educatie-afdeling van Fair Venlo is dit jaar gefuseerd met de werkgroep Educatie van het Wereldpaviljoen. Samen met de vrijwilligers van het Wereldpaviljoen vormen zij het Ontwikkelteam Educatie. Daarbij verzorgen de vrijwilligers van het Wereldpaviljoen op verzoek voorbereidingslessen over het thema Wereldburgerschap en Nicaragua. In augustus 2018 gaf het bestuur groen licht voor de uitbreiding van het Wereldpaviljoen met een belevingscentrum Ghana. Dit nadat de provincie Limburg en de gemeente Venlo subsidies hadden toegekend. Verder kreeg het Wereldpaviljoen tal van donaties van mondiale groepen, stichtingen en particulieren. Het Ghana-ontwerp van GIX Interiors en Exhibitions uit Horst werd goedgekeurd en de opdracht tot bouw werd via GIX gegund aan FraaiProject uit Oosterhout. Beide partners hebben ook het atelier Nicaragua, San Pedro, ontworpen en gebouwd. Verder is veel aandacht besteed en studie verricht rond de inzet van VR-Experience voor een bustocht door Ghana, 360 graden films van Marijn Poels en de bootvluchtelingensimulatie. Het Wereldpaviljoen is een vrijwilligersorganisatie.

Foto: Egon Notermans.