Veulen herdenkt 75 jaar bevrijding

Veulen | Het was het boek Toew't Väöle schröwde dat uitgebracht werd ter gelegenheid van 50 jaar bevrijding van samensteller Gerrit Reintjes dat Kees de Weert inspireerde tot het schrijven van een tweetal korte toneelstukken.

Eén stuk over de familie Reintjes, die tijdens de bevrijding midden in de frontlinie kwam te liggen en een stuk over de pilotenhulp op boerderij de Eykenhof. Deze toneelstukken werden uiteindelijk samengebracht in een belevingstocht. Een indrukwekkende belevingstocht per huifwagen door het Veulen van vlak voor de bevrijding die start en eindigt bij boerderij 't Platteland aan de Lorbaan.

Belangstellenden kunnen deelnemen aan de tochten op zaterdag 14 en zondag 15 september en op zaterdag 21 en zondag 22 september. Op zaterdag is er een voorstelling en op zondag twee voorstellingen. De bezoekers zullen in een huifwagen een tocht door het Veulen van vlak voor de bevrijding maken. Men wordt in de huifwagen vergezeld door een verteller, die hen met leuke, spannende of ontroerende verhalen en anekdotes meeneemt tijdens deze indrukwekkende belevingstocht.

De eerste tussenstop is bij boerderij de Eykenhof, waar een kort toneelstuk over de pilotenhulp gespeeld wordt. Daarna gaat de tocht verder naar de voormalige boerderij van de familie Verhoeven aan de Eijkenhofweg. Hier kwam tijdens de evacuatie moeder Verhoeven met vijf van haar zes kinderen om het leven toen de kar waarop ze zaten geraakt werd door een granaat. Op de plek waar dit gebeurde zal dit kort maar waardig herdacht worden. Daarna gaat de huifwagen weer op pad richting het centrum van Veulen.

Onderweg komen diverse evacuees de huifwagens tegemoet lopen. Inmiddels hebben de geallieerden het centrum van Veulen ook al bereikt en wordt er gestopt voor een kop koffie. Vervolgens wordt de tocht vervolgd richting boerderij 't Platteland. Te zien is hoe hevig er nog gevochten wordt tussen de geallieerden en de Duitsers met daar tussenin de boerderij van de familie Reintjes. Hier ziet u hoe Grad en Nel Reintjes met hun 11 kinderen en later de familie van Ool zich tussen de gevechten door staande houden op hun boerderij en in de schuilkelders.

Na dit toneelstuk is er nog volop gelegenheid tot napraten en zullen er diverse foto's en attributen tentoongesteld staan. Een werkgroep van elf personen is al enkele maanden bezig met de voorbereidingen. Het werven van toneelspelers, figuranten en vrijwilligers is nog in volle gang. De toneelgroepen gaan eind maart beginnen met hun repetities. Helaas is de subsidieaanvraag bij de provincie afgewezen, maar ondanks deze teleurstelling gaan zij vol goede moed verder met de organisatie en zullen ze met de vele vrijwilligers zorgen voor een prachtige belevingstocht.

De tocht is natuurlijk ook toegankelijk voor mindervalide bezoekers. Om inzichtelijk te krijgen hoeveel bezoekers de organisatie kan verwachten zal de online kaartverkoop starten op zaterdag 30 maart om 13.00 uur via de website www.veulenshistorieherleeft.nl/bevrijding.html. Er zijn 600 kaarten beschikbaar voor de zes voorstellingen.