Schaartven op slot voor zwemmers

Overloon | Waterliefhebbers komen komende zomer bedrogen uit bij natuurplas 't Schaartven in Overloon. Het strandgedeelte van de recreatieplas gaat op slot. De achterste ligweide blijft wel bereikbaar voor recreanten.

"Het strandgedeelte gaat inderdaad dicht voor bezoekers", legt eigenaar Thijs Hofmans uit. "Sinds ik de eigenaar ben, krijgen we geen vergoeding meer van de gemeente Boxmeer. Daardoor is het niet rendabel om het zwemgedeelte open te houden voor publiek. Komende zomer wordt er in principe niet gezwommen."

Hofmans kocht 't Schaartven in september vorig jaar voor 146.000 euro van de gemeente Boxmeer. Daarvoor was hij al drie jaar de exploitant van de natuurplas. Met de subsidie die hij ontving en de parkeergelden kon hij 't Schaartven draaiende houden. Daar komt nu dus een einde aan. "Misschien komt er op termijn een betaald dagstrand, maar dat weet ik op dit moment nog niet zeker. De komende zomer moeten de zwemliefhebbers in ieder geval naar een andere plas. Bij de Witte Vennen in Oostrum bijvoorbeeld."

Momenteel stoeit Hofmans nog met de uiteindelijke invulling van het recreatiegebied. Hij denkt onder meer na over bouwplannen voor verblijfsrecreatie. "Dan kun je denken aan een hotel of luxe vakantiewoningen aan het water, maar deze plannen staan nog in de kinderschoenen." Wel is het mogelijk om 't Schaartven te huren als festivallocatie. "Dit is een mooie plek om een festival te organiseren. In het verleden zijn er wel vaker feesten georganiseerd op deze plek dus ik verwacht geen problemen met de gemeente."

Wanneer Hofmans de concrete exploitatie- en bouwplannen klaar heeft, durft hij nog niet te zeggen.