In een volle St.-Jozefkerk luisteren bedevaartgangers naar de inleiding van Alexander de Graaf Woutering, deken van Horst aan de Maas.
In een volle St.-Jozefkerk luisteren bedevaartgangers naar de inleiding van Alexander de Graaf Woutering, deken van Horst aan de Maas. Foto: Rikus ten Brucke

Smakt blijft in trek bij Jozefaanbidder (video en foto-album)

SMAKT | Rector Franciscus Cremers (1854-1930) hield in 1887 in Smakt een proefbedevaart ter eer van Sint Jozef. Een gouden greep. Tot op de dag van vandaag vinden Jozefaanbidders en bedevaartgangers de weg naar Smakt. Zoals dinsdag 19 maart, tijdens de naamsdag van de heilige Jozef.

Door Henk Baltussen

Het is 10.15 uur, drie kwartier voor aanvang van de hoogmis, als de eerste bedevaartgangers in de uit 1968 stammende Jozefkerk een plekje zoeken. De Indiase pater Joseph Vadakkel zit er al, maar staat zijn stoel straks af. Om 11.00 uur neemt hij samen met onder meer de Brabantse hulpbisschop Rob Mutsaerts plaats achter het altaar. "Ik ben elke maand in Smakt voor een gebedsdag", fluistert de geestelijke, oprichter van de beweging Eucharistic Flame. "Heb ik gedaan om mensen Jezus beter te leren kennen. Jozef is de pleegvader van Jezus, daarom ben ik hier om samen de mis op te dragen", zegt Vadakkel, die zeven jaar in Kevelaer woont en in verschillende landen zijn beweging uitdraagt. Leo van Dijck, secretaris van het Smakter kerkbestuur, ontvangt bij de kerkingang de ongeveer 250 bedevaartgangers. "Ze komen van alle kanten naar hier. Dat is al jaren zo. Smakt is in Nederland de enige bedevaartplaats van Sint Jozef. Iedereen heeft wel zijn eigen verhaal. Onlangs kregen we nog een Franse plaquette van Jozef uit 1897 van Mieke Cent uit Deventer. Haar man, die inmiddels is overleden, raakte ooit pijnvrij na aanbidding van Jozef." 'Reconnaisance St. Joseph, Mars 1897' staat op het marmer dat achter in de kerk hangt. De 36-jarige Maria uit Polen ('nee, liever geen achternaam in de krant') kijkt een moment naar de plaquette. Haar blik is wat schichtig, de muts houdt ze op en haar kraag van de jas staat rechtop. Ze hoeft geen stoel en zoekt een plekje achter in de kerk. "Ik ga elke dag naar de kerk", zegt ze in steenkolenengels."Elke zondag ga ik naar de Poolse mis in Meterik. In Smakt ben ik maandelijks bij de gebedsdag van pater Vadakkal. De Jozefbedevaart wil ik niet missen." Ze haalt een folder tevoorschijn. Ze wijst de datum 23 november aan. "Dan is er in Smakt met pater Vaddakal een Poolse gebedsdag, met Poolse pastoors." Haar ogen glinsteren plots.
Pierre en Truus van den Berg uit Sint Anthonis wandelen de Jozefkerk binnen. Echte bedevaartgangers voelen ze zich niet. "Wij zijn op 19 maart getrouwd", zegt Pierre. "Dat dat ook de naamsdag van Jozef is, wisten we toen niet. We kregen die dag een beeldje van Sint Jozef. Dat hebben we nog steeds. Vanaf mijn pensionering gaan we elk jaar op 19 maart naar Smakt. Dan maken we er een mooie dag van. Na de mis moeten we even op de kleinkinderen passen, vanavond gaan we ergens eten." Dan loopt hulpbisschop Mutsaerts met vijf concelebranten vanuit de sacristie naar het priesterkoor. Achter in de kerk neemt Maria devoot haar muts af.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding