'Verhuizing bieb in apart project'

VERVOLG PAGINA 3 | Als antwoord op de visie Samen Sterker van oud-BiblioNu-directeur Jimmy Hendriks, schakelde wethouder Anne Thielen vorig najaar het bureau ACTA-Advies in om de visie van de gemeente Venray op het bibliotheekwerk te verwoorden. Die kwam overeen met Samen Sterker.


De conclusies van ACTA zijn dat BiblioNu op dat moment inhoudelijk, financieel en organisatorisch niet klaar is voor de toekomst. Inhoudelijk voldoet de huidige dienstverlening niet aan de maatschappelijke vraag in Venray. Financieel heeft het management van BiblioNu het slecht voor elkaar, zodat binnen twee jaar faillissement dreigt als Venray weigert om extra euro's voor het biebwerk uit te trekken. Organisatorisch mist BiblioNu vakmanschap om de gewenste dienstverlening te leveren, stelt ACTA, dat de kans klein acht dat BiblioNu zelf de ommezwaai naar een toekomstbestendige bieb kan maken.

'Ommezwaai naar toekomst kan bieb zelf niet maken'

In het herstelplan dat 1 maart bij de gemeente is ingeleverd en nog niet openbaar is, moet volgens ACTA worden opgenomen dat met de huidige subsidiegelden en zonder ingrepen in de organisatie het voortbestaan van de bieb in Venray gevaar loopt. Of het ontslag van Hendriks zo'n ingreep is, is onduidelijk.
Tevens adviseert ACTA onderzoek te doen naar alternatieve bibliotheekaanbieders. Een ander advies van ACTA aan de gemeente Venray is niet zelf in de bieb-organisatie in te grijpen. 'Dat verhoogt de gemeentelijke verantwoordelijkheid en vermindert de mogelijkheid over te stappen naar een andere bieborganisatie'.
Over de mogelijke verhuizing van de huidige bieblocatie aan de Merseloseweg naar het onlangs door de gemeente aangekochte oude AH-pand aan het Henseniusplein, adviseert ACTA die klus, inclusief de herinrichting, in een apart project onder te brengen.
"De Raad van Toezicht is optimistisch gestemd dat het goed gaat komen", zegt RvT-voorzitter Jan-Hein de Wit.

'Raad van Toezicht is optimistisch gestemd'

Het college, dat akkoord is met de visie, wil inzetten op een basisbibliotheek en programmering van activiteiten gericht op jeugd van 0 tot 4 jaar, jeugd van 4 tot 12 jaar en laaggeletterden.

Het college: 'BiblioNu dient daarom met een dienstenaanbod te komen dat gebaseerd is op deze visie. De dienstverlening verschuift van het uitlenen van tastbare boeken naar dienstverlening op het gebied van lezen, leren en informeren. Dat gebeurt steeds vaker bij andere organisaties zoals scholen en samen met andere maatschappelijke organisaties. De gemeente heeft verder de wens om de bibliotheekvestiging te verplaatsen naar het voormalige AH-pand in het centrum van Venray'.

In de commissievergadering van donderdag 28 maart komt de toekomstvisie van het Venrayse bibliotheekwerk aan bod, dinsdag 16 april buigt de gemeenteraad er zich over. Donderdag 27 juni moet er voor de gemeenteraadsvergadering een compleet bibliotheekplan liggen.