Venray kapt tientallen bomen

Venray | De gemeente Venray kapt 32 bomen rond de Kruidenlaan in Venray. Uit zorgvuldig onderzoek is gebleken dat de stabiliteit van de bomen te wensen overliet.

De afgelopen jaren zijn tijdens diverse stormen een aantal bomen omgewaaid. Een boom belandde op een huis. Dat is voor de gemeente reden geweest om onderzoek te doen naar de conditie van de bomen. Daaruit bleek dus dat met name de stabiliteit ontbrak. 'De bomen zien er op het oog misschien goed uit, maar dat wil niet zeggen dat er niks aan de hand is', laat een woordvoerder van de gemeente in een schriftelijke reactie weten. De gemeente is samen met een werkgroep met voor- en tegenstanders uit de buurt gaan kijken naar de mogelijkheden en dat resulteerde uiteindelijk in het plan dat nu wordt uitgevoerd. 'Er worden bomen gekapt in twee fases. Nu 32 en in 2023 nog een partij. Dat in fases wordt gekapt, doen we om de impact niet te groot te laten zijn'.

Het aantal bomen dat in 2023 wordt gekapt, is op dit moment niet duidelijk. Volgens de gemeente worden alle bomen die worden gekapt, vervangen door 'redelijk grote exemplaren'. Het gaat dan om bomen die twee tot drie jaar ouder zijn dan de bomen die normaliter worden herplant. 'Dit om het beeld niet te rigoureus te laten veranderen'.

Tijdens de januaristorm van 2018 ontstond in de regio veel schade door omgewaaide bomen. Een boom op de Kruidenlaan belandde op een woning en boom legde het verkeer op de Albionstraat in Leunen plat.