Afbeelding
Foto:

B&B voor bijen in gebruik

Venray | Rond het gebouw van scouting de Peelspeurders is zaterdag tijdens de landelijke NLdoet-dag een bijenoase gerealiseerd, samen met vrijwilligers uit de wijk en de jeugd en leiding van de scoutinggroepen Panda's, Beertjes, Bevers, Welpen en Verkenners.

Omdat er al een groot bijenhotel was geplaatst door IKL en de plattelandscoöperatie, is het plaatje nu compleet met een bed and breakfast. Deze bijenoase bestaat uit flinke fruitbomen, heel veel fruitstruiken, bijenhagen met sleedoorn, meidoorn en andere waardplanten, vlinderstruiken en mede op verzoek van de BSO is er ook een kruidentuintje aangelegd. Verder is er een rommelmuurtje met egelhuis gerealiseerd en tot slot is er van wilgen een tipitent gebouwd door alle kleine beverjongens en meiden.

Wie heeft dit plan mee mogelijk gemaakt? Plattelandscoöperatie, IKL, scouting de Peelspeurders Venray, Jan-Erik Kikkert (bioloog gemeente Venray), lokale imkers, NL-doet/Oranje fonds, wijkbewoners en natuurlijk kinderen mét en zonder verstandelijke beperking. Het doel om insecten zoals vlinders, hommels, solitaire bijen te voorzien van (vruchtdragende) dracht en waardplanten, is door deze aanplant ruimschoots gehaald. Tussendoor was er tijd voor koffie/ranja met vlaai, cake en appelgebak en een lunch voor de werkers.

Initiatiefneemster Evelyn van Geenen: "Met het nieuw te schrijven groenbeleidsplan in gedachten, hopen we dat deze bijenoase kan dienen als inspiratiebron en vliegwiel voor velen. Zodat er in dorpen, wijken, bedrijven, stichtingen ook dit soort biodiversiteit verhogende initiatieven worden uitgerold."

Ook wethouder Carla Brugman (Duurzaamheid & Openbare Ruimte) was voor de bijeenkomst uitgenodigd. Zij hielp mee met het symbolisch opfleuren van een grijze muur door de aanplant van een bloeiende amandelboom en het onthullen van een 'vlinderopzoekbord'. "Wat een prachtig initiatief!", aldus de wethouder.