'Geen ontslagen nodig bij BiblioNu'

VENRAY | Voor een toekomstbestendige BiblioNu hoeft niemand te worden ontslagen. "Wij denken dat met een betere bedrijfsvoering dat niet nodig zal zijn", zegt Jan-Hein de Wit, voorzitter van de Raad van Bestuur van BiblioNu.

Door Henk Baltussen

Inmiddels ligt het herstelplan voor BiblioNu, met vestigingen in Venray en Horst, op het bureau van wethouder Anne Thielen. "De eerste versie is volgens afspraak op 1 maart ingediend", zegt De Wit. "Die versie wordt na overleg met de wethouder wat aangepast. Nee, niet dramatisch. Er is geen verschil van mening tussen Raad van Toezicht en de wethouder over de visie. De gemeente wil zekerheid dat we toekomstbestendig kunnen opereren. Er moet een plan komen te liggen zonder losse eindjes."
In het beleidsplan Samen Sterker, dat toenmalig BiblioNu-directeur Jimmy Hendriks vorig jaar augustus presenteerde, werd duidelijk dat de bibliotheek wat betreft opzet en organisatie niet op de toekomst is voorbereid. BiblioNu en gemeenten kunnen zich dat zelf verwijten, stelde Hendriks. BiblioConsult, dat in de arm werd genomen om Samen Sterker te analyseren, bevestigde de bevindingen van Hendriks, die ook stelde dat ontslagen in de nieuwe plannen onvermijdbaar zijn.
Hendriks drong eind vorig jaar bij de gemeente aan op een subsidieverhoging van 140.000 euro, omdat de bieb anders niet meer aan de betalingsverplichtingen zou kunnen voldoen. De gemeenteraad ging niet akkoord. Wel moest er voor 1 februari van dit jaar een herstelplan van Hendriks liggen.
Volgens RvT-voorzitter Jan-Hein de Wit maakte Hendriks daar niet genoeg haast mee. De BiblioNu-directeur en de RvT werden het niet eens en Hendriks werd eind januari ontslagen.
In november maakte hij een begin met het herstelplan. Een van de opdrachten was dat BiblioNu in 2020 zwarte cijfers moet schrijven. Hendriks schreef onder meer 154 biebdirecteuren aan met tal van vragen. Hij vroeg ze bijvoorbeeld hoe om te gaan met een subsidiebedrag dat in Venray ver onder het landelijk gemiddelde ligt (landelijk is de gemiddelde subsidie voor bibliotheekwerk 21,70 euro per inwoner, in Venray is dat 14,06 euro, red). De respons verwerkte hij in het herstelplan, dat volgens Hendriks zo'n twee weken voor de deadline van 1 februari door de Raad van Toezicht werd afgekeurd. "Ik had nog tijd genoeg om het aan te passen. Maar ik kreeg geen feedback. Wel werd er al met wethouder Thielen gesproken. Ze stonden wel achter het beleidsplan, niet achter het herstelplan. Dan sta je buitenspel."
Lees verder op pagina 12