Afbeelding
Foto:

Coachen van jonge ouderen

Venray | Wie coach je dan? Die vraag wordt regelmatig aan Bert Linskens gesteld. Hij begon in 2015 met zijn bedrijf VIA-coaching na afronding van de coachopleidingen foundation en practitioner bij BGL. "Voor mij een reden om me verder te specialiseren in het coachvak. Ik ben nu gecertificeerd coach 55+ en ondersteun mensen tussen de 55 en 75 jaar, de zogenaamde young olds, bij het uitwerken van hun levensvragen en carrièrewensen", vertelt Linskens.

De keuze voor deze doelgroep heeft Linskens bewust gemaakt. Hij behoort zelf tot deze groep en weet dat het meer energie kost om om te gaan met veranderingen als je ouder wordt.. "Vitaliteit is het vermogen om met plezier prestaties te leveren en om op een constructieve wijze mee te veranderen met wat de (werk-)omgeving vraagt", schetst Bert Linskens. "Voor de ouder wordende mens betekent dit mee bewegen met wat de tijd brengt en inspelen op veranderingen. Daar begeleid ik mensen in." De onderwerpen zijn uiteenlopend van vitaliteit in werk en leven, sociale positie, zingeving, rouw en verlies, relaties en zorg. Het uitdiepen van dergelijke thema's kent een eigen aanpak.

"Ik coach oplossingsgericht. Dat betekent dat we vooral naar de toekomst kijken en doelen formuleren die iemand graag wil bereiken. We kijken naar mogelijkheden, wat juist wel kan en hoe je daarbij je eigen kwaliteiten in kunt zetten. Als coach formuleer ik geen antwoorden, maar stimuleer ik mensen zelf tot inzichten te komen. Dat levert mooie resultaten op. Er zijn veel verschillende werkvormen die ik inzet tijdens een coachtraject."

Cliënten kunnen zich individueel melden bij VIA-coaching, maar ook bedrijven maken gebruik van de diensten van Bert Linskens. Dat kan door medewerkers ondersteuning aan te bieden in de vorm van een coachtraject of het verzorgen van een informatiebijeenkomst of workshop voor het bedrijf op locatie. Voor coachtrajecten is het belangrijk dat er een vertrouwensbasis is volgens Linskens. "Ik plan altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We hebben het tijdens de sessies immers toch over persoonlijke zaken. Het is belangrijk om samen een goed gevoel te hebben bij de start. Ik kan goed luisteren en merk dat mensen dat als erg prettig ervaren."

De coach uit Oostrum merkt dat mensen het lastig vinden om een coach in te schakelen. "De drempel is voor sommige mensen hoog. Terwijl dat niet nodig is. Zeker 55-plussers zijn gewend om hun eigen boontjes te doppen. Om hulp vragen wordt vaak uitgelegd als zwak terwijl ik het juist vind getuigen van kracht. Het is knap als je voor jezelf de knop om kunt zetten en om hulp durft te vragen. Je werkgever of je omgeving kan je daarin ook stimuleren." Meer info op via-coaching.nl of via telefoonnummer 06-29581181.

Foto: Henk Lammen.