Karel en Jo Jenniskens, leden van het eerste uur, worden gehuldigd.
Karel en Jo Jenniskens, leden van het eerste uur, worden gehuldigd. Foto: eigen foto Amusement

Vijftig jaar Amusement

Venray | In 1969 werd in zaal Volleberg Dansvereniging Amusement in Venray opgericht. Vijftig jaar later is de dansvereniging nog springlevend en viert het jubileum met een feestavond op zaterdag 30 maart. "Een avond met veel dansen, live muziek en enkele verrassingselementen."

Door Henk Lammen

Amusement begon met een klein groepje van zes, zeven dansparen en verhuisde een jaar later al naar zaal In d'n Engel in Venray. Vervolgens ging het crescendo met de dansvereniging. "De vereniging groeide al snel naar meer dan 60 leden in 1972. Er was een bijzonder actief bestuur en door het grote succes werd zelfs een ledenstop overwogen", vertelt voorzitter Ans Versteegen over de beginjaren. Tijdens het 40-jarig jubileum in 2009 telde de dansvereniging 100 leden. Sinds 2014 verzorgt Amusement jaarlijks tien dansavonden in de huidige accommodatie, Anno'54 in Venray.

Buiten de contributie van de leden ontvangt de vereniging geen (gemeentelijke) subsidies en moet zich derhalve zelf bedruipen. Door de jaren heen een jaarlijkse strijd om de eindjes aan elkaar te knopen. "We zijn blij als we er ieder jaar financieel uitspringen", zegt secretaris Thea Christiaens. "Om de clubkas te spekken organiseren we tal van activiteiten, zoals een tombola waarbij de leden zelf de prijzen meenemen, doen mee aan de clubkascampagne van de Rabobank en hebben zelfs een casino-avond bezocht."

Centraal in al die jaren staat het dansplezier voor de leden en gasten, die ook welkom zijn op de maandelijkse dansavonden, tegenwoordig iedere laatste zaterdag van de maand. Van stijldansen (tango, Engelse wals, rumba en chachacha) tot en met countrydansen en 'oude' dansen als de Sint Bernardwals en Veleta. Dansliefhebbers komen volop aan hun trekken. Versteegen: "Dat is ook onze kracht. Er is voor ieder wat wils. Ook voor mensen die nooit op dansles hebben gezeten. In een gezellige sfeer dansen, een praatje met elkaar maken. Het sociale aspect is minstens zo belangrijk als het dansen."

Hoewel de gemiddelde leeftijd rond 60-65 jaar ligt, dient ook de jongere generatie zich nadrukkelijk aan. Amusement telt nu 50 leden, de maandelijkse dansavonden worden door hen trouw bezocht en samen met de gasten zijn er gemiddeld 80 bezoekers. "Er komen ook groepen mensen die geen lid zijn, maar wel graag dansen. De formule dansen op live muziek van orkesten, die uit de hele regio afkomstig zijn, staat nog steeds als een huis. Met een heel gevarieerd muziekaanbod, muziek van toen en nu."

Op zaterdag 30 maart is het feest bij Anno'54 in Venray. Van 17.00 tot 20.00 uur komen de leden bij elkaar en onder het genot van een hapje en een drankje kijken zij terug op 50 jaar Amusement. Tevens wordt het echtpaar Karel en Jo Jenniskens uit Wanssum, leden van het eerste uur, in het zonnetje gezet en gehuldigd voor hun inzet in al die jaren. Aansluitend is iedereen welkom tijdens een nostalgische dansavond met live muziek van een orkest en muziek in de oude stijl. "Leden, oud-leden en gasten zijn die avond van harte welkom. Samen gaan we ons jubileum vieren met een feestelijke avond."