Cel voor vernieling kamer tbs-kliniek

Roermond\ Oostrum | Een 29-jarige 'ernstig verslaafde' Weertenaar moet 46 dagen in de gevangenis doorbrengen, omdat hij op 31 december 2018 een lamp en een kastdeur van de Rooyse Wissel in Oostrum kapot maakte. Dat bepaalde de rechtbank vorige week in Roermond.

Door Geert van der Star

De verdachte zat in het forensisch psychiatrisch centrum omdat hij meedeed aan een zogenoemd 'begeleid wonen traject'. Het was onduidelijk waarom de verdachte de spullen op zijn kamer vernielde. De Weertenaar had zelf alle feiten ontkend. Zijn advocaat dacht dat de kastdeur bij het openen 'uit de rails was geschoten'. De lamp zou mogelijk kapot zijn gegaan terwijl de verdachte rookte in bed. De rechtbank vond het ontbreken van opzet echter 'onaannemelijk'.

De verdachte leed aan 'langdurige ernstige verslavings- en persoonlijkheidsproblematiek'. De man was volgens de rechters daardoor 'niet in staat zichzelf te handhaven in de maatschappij'. Hij veroorzaakte door 'grensoverschrijdend gedrag aanhoudend overlast'. De rechters wezen op eerdere 'hulpverleningstrajecten'. Die leverden niets op.

De man was door het gebruik van verslavende middelen 'impulsief, vijandig en agressief' ten opzichte van hulpverleners.

Een opname in een verslavingskliniek in 2017 werd daarom al eerder voortijdig afgebroken. De man was daarom bij geen enkele 'woonvoorziening' meer welkom en 'feitelijk dakloos'.

De kans dat de man opnieuw in de fout zou gaan, was groot. De rechtbank legde desondanks alleen een onvoorwaardelijke celstraf op en geen reclasseringstoezicht. Dat laatste was namelijk 'praktisch onuitvoerbaar'.