Kansarmen voor vrijwilligerswerk

VENRAY | Stichting MenzSamen van Jamara der Meer gaat in opdracht van de gemeente Venray trainingen verzorgen om mensen die moeite hebben om deel te nemen aan de samenleving, te activeren voor vrijwilligerswerk. Maximaal 24 personen kunnen deelnemen, de gemeente draagt maximaal 1.368 euro per persoon bij.

Het is een proefproject van een jaar dat de naam 'Ik in de wijk, ontdek je wij(k)kracht' heeft meegekregen. Het college hoopt dat Venray op deze manier meer vrijwilligers krijgt die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de leefbaarheid in Venray. B en W vinden de proef geslaagd als een deelnemer na afronding van de training zich minstens een jaar wekelijks minimaal zes uur inzet voor vrijwilligerswerk.

Het college kiest voor MenzSamen omdat de stichting naar zijn idee daarvoor de juiste training heeft ontwikkeld.
Wie aan de pilot wil deelnemen, moet aan enkele voorwaarden voldoen. Hij of zij is ontheven van sollicitatieplicht en staat op de onderste twee treden van de participatieladder. Wie op de onderste trede staat, leidt een geïsoleerd leven (vereenzaming), wie een trede hoger staat onderhoudt enkele sociale contacten buitenshuis en neemt sporadisch deel aan activiteiten. Deelnemers (bij een minimum van twaalf kan de cursus starten) kunnen door participatiecoaches en Wmo-consulenten worden aangemeld. Ook MenzSamen, Wonen Limburg, Synthese en De Buurtcirkel spannen zich om deelnemers te vinden.
De trainingen vinden plaats in het MenzSamen Bruishuis, gevestigd in de voormalige school in Heide. Onbekend is het nog wanneer de eerste trainingen beginnen.

Meer info: www.ikindewijk.nl.