Kopzorgen rond De Brier

VENRAY | Er moeten oplossingen komen om verdergaande verloedering van bedrijventerrein De Brier te voorkomen. Welke oplossingen dat zijn, wil het college laten onderzoeken. Dat laten burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten.

De Brier is voor een groot deel ingevuld met zogenoemde perifere detailhandel. Dat zijn ondernemingen en concepten die moeilijk inpasbaar zijn in bestaande winkelgebieden door onder meer de te grote gebouwen. Ook de regelmatige bevoorrading waarmee dergelijke detailhandel te maken heeft, is moeilijk verenigbaar met een winkelcentrum waar verkeer en publiek hinder van de vrachtwagens kunnen ondervinden. Ondernemingen die momenteel op De Brier te vinden zijn, zijn onder meer Gamma, Praxis, Kwantum, een enkel ict-bedrijf, auto- of daaraan gerelateerde bedrijven, feestartikelenzaak Thetru, een dierenspeciaalzaak en de brandweer. Maar de laatste jaren heeft de leegstand toegeslagen. Al langere tijd staan enkele bedrijfspanden leeg. Om verdere leegstand tegen te gaan, heeft de gemeenteraad al eerder de mogelijkheden voor de vestiging van grootschaligere detailhandel en ondernemingen in de leisurebranche (horeca, sport- en dansgelegenheden, fitness, een bioscoop etc.) verruimd. Maar B en W zien geen verhoogde belangstelling voor De Brier. Wel wordt de ontsluiting van De Brier verbeterd als onderdeel van het project Via Venray (N270).

Andere invulling De Brier kan zomaar
de oplossing zijn

Maar daar willen B en W niet op wachten. Ze zoeken wel snel naar antwoorden op vragen als: Hoe kan het toekomstperspectief van De Brier een positieve wending krijgen? Kunnen de huidige bedrijven zich er handhaven en en zich verder ontwikkelen? Of moeten de ondernemers meer mogelijkheden krijgen? Het kan ook zo zijn dat dat er geen oplossingen zijn en voor De Brier een andere invulling moet worden gezocht, stelt het college. Samen met de huidige De Brier-ondernemers gaat de gemeente de komende periode bekijken of andere invullingen haalbaar en de oplossing zijn. Mocht voor De Brier de dagen als bedrijventerrein zijn geteld, wil het college meteen de vraag beantwoorden in welke richting het terrein zich wel kan ontwikkelen. Na het onderzoek komt het college terug bij de raad.