Piëlhazinneke Marleen Sijbers is al negen jaar burgemeester van Sint Anthonis.
Piëlhazinneke Marleen Sijbers is al negen jaar burgemeester van Sint Anthonis. Foto: gemeente Sint Anthonis

Marleen Sijbers

Sint Anthonis | Hoe is het toch met Marleen Sijbers? Ze groeide op in Venray als 'dochter van de kolenboer', verliet de regio voor haar studie in Den Bosch, maar inmiddels is ze terug in de buurt. Sijbers (54) zwaait als burgemeester alweer negen jaar de scepter over buurgemeente Sint Anthonis en woont met haar man en twee kinderen in Stevensbeek. Toch blijft Venray speciaal. "Ik ben en blijf een Piëlhazinneke", zegt ze enthousiast. "En als we na een vakantie naar huis rijden en ik Venray op de borden zie, dan voelt het vertrouwd. Het voelt niet meer als thuiskomen, maar ik krijg wel een warm gevoel van. Mijn wieg heeft toch in Venray gestaan."


Sijbers ging studeren aan de Hoge Agrarische School (HAS) in Den Bosch. De keuze voor de HAS kwam niet uit de lucht vallen. "Ik was een buitenkindje", zegt Sijbers met een lach op haar gezicht. "Als tiener werkte ik veel in Oirlo bij vrienden die een boerderij hadden. Ze hadden een varkensbedrijf met akkerbouw en asperges. Ik vond het heerlijk om daar bezig te zijn. Ik heb er veel tijd doorgebracht."


PAARDEN

Een paar uur per week probeert Sijbers te paard de bossen in te trekken. "Ik vind paardrijden heerlijk. Mijn man heeft niks met paarden, dus ik heb geen eigen paard. Ik maak altijd een afspraak bij de manege." Sijbers gaat deze zomer voor de derde keer op rij naar de Pyreneeën om paard te rijden. Samen met een stel vrienden brengt ze een groep paarden naar het bergdorpje Les Angles. "De paarden moeten de bergen in voor de zomerperiode. De tocht duurt een paar dagen. We overnachten dan vaak in verlaten desolate dorpjes. Vaak wonen daar nog maar enkele tientallen mensen. Ze zijn op zichzelf aangewezen. Erg bijzonder om in die dorpjes te mogen slapen." Sijbers vermoedt dat haar dochter graag een keer mee wil. "Dat zou ik doodeng vinden. We lopen vaak op smalle bergpaadjes en dat is soms best gevaarlijk. Toch zou het mooi zijn om zo'n tocht samen te maken." Sijbers groeide op met twee zussen en een broer. Haar vader werkte samen met zijn broer als loodgieter en kolenboer. "Het was beenhard werken tot 's avonds laat. We zijn liefdevol en beschermd opgevoed in een stabiele gezinssituatie. Ik weet nog goed dat we vroeger met de trein naar Venlo gingen om te winkelen. Dat was destijds voor mij echt een wereldreis. Venlo voelde als het einde van de wereld." Dat een stabiele thuissituatie niet voor iedereen is weggelegd en dat er bijvoorbeeld kinderen zijn die nooit 's ochtends ontbijten, merkte Sijbers tijdens haar tijd als wethouder Sociale Zaken in Neerijnen. "Het is een zegen om in een stabiele situatie op te groeien. Dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is, was voor mij wel een bewustwordingsmoment."


WETHOUDER

Van 2006 tot 2010 was Sijbers namens de VVD wethouder in Neerijnen (inmiddels West-Betuwe, red.). "Ik hoefde niet per se wethouder te worden. Na periodes in het bedrijfsleven en werkzaam geweest te zijn in onder meer Tilburg en Arnhem, ging ik de politiek in. Het was voor mij een heel leerzame periode. Er werd thuis wel regelmatig over politiek gepraat, maar ik ben er pas later serieus mee aan de slag gegaan. Ik ben begin jaren 90 lid geworden van de VVD. Ik vind het belangrijk om betrokkenheid te tonen naar de inwoners. Dat probeer ik als burgemeester te doen. De tijd van hard roepen vanuit een ivoren torentje is voorbij. De maatschappij draait voor een groot deel op vrijwilligers. Dat moeten we koesteren."

LAND VAN CUIJK

De gemeentes Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis hebben eind 2018 aangegeven te willen fuseren op 1 januari 2022. De drie burgemeesters hebben binnen dit proces verschillende verantwoordelijkheden. Sijbers neemt het voortouw in het proces over de visie en de naamgeving van de nieuwe gemeente. "We hopen nog steeds dat Grave en Mill en Sint Hubert zich bij ons aansluiten. Maar we leven in een democratie, dus iedereen mag zijn eigen keuzes maken. We hebben respect voor de beslissingen en posities van de andere raden. Als lid van de stuurgroep denk ik samen met de anderen na over de toekomst van de fusiegemeente. Inhoudelijk en procesmatig wordt er heel veel werk verzet door mijn collega-burgemeesters, de wethouders en ambtenaren en worden er mooie stappen gezet. We willen ook de inwoners van de gemeenten bij de processen betrekken. De nieuwe gemeente wordt immers hun thuis." De nieuwe gemeente telt straks 65.000 inwoners. Waar uiteindelijk het gemeentehuis van de kersverse gemeente komt te staan, kan Sijbers nog niet zeggen. "Dat maakt voor de inwoners ook niet zoveel uit, denk ik. Uit onderzoek bleek dat iedere inwoner eens per zeven jaar in het gemeentehuis komt. Dat is dan meestal om een rijbewijs of paspoort te verlengen."


Sijbers is op haar plek in Sint Anthonis. "Het is een erg dynamische gemeente met veel groen en landbouw. Toch vind ik dat we wat meer buiten mogen komen. Na een lange dag vergaderen weet ik vaak niet eens of het geregend heeft of dat de lucht de hele dag strak blauw was. De dingen die we samen met de inwoners realiseren maken het meer dan waard."

Piëlhazinneke Marleen Sijbers is al negen jaar burgemeester van Sint Anthonis.