Wie heeft de 'Wonderwagens van Persil' nog zien rijden?
Wie heeft de 'Wonderwagens van Persil' nog zien rijden? Persfoto

Wonderwagens Persil

Venray | Bijna zeventig jaar geleden reden ze door heel Nederland en deden dorpen en steden aan: de 'Wonderwagens van Persil'. Op 4 juni 1951 was Venray aan de beurt.

De tour door Nederland was een reclamestunt van de Nederlandsche Persil Mij. NV in Amsterdam en had als doel de wasmiddelmerken Persil, Henco, ATA, iMi en Sil te promoten. Die werden door Persil geproduceerd in fabrieken in Jutphaas. Het bedrijf had twee vrachtwagens om laten bouwen tot reclamevoertuigen en voor beide een aanhanger laten maken. Op de voorwagens was een groot pak Persil gemonteerd waaruit zeepbellen konden worden geblazen.

De aanhangers of volgwagens waren voorzien van installaties voor film, licht en geluid. Zowel de voorwagen als de aanhanger werd een 'Wonderwagen' genoemd. Beide 'Wonderwagen'-combinaties reden hun eigen route door het land.

Overal waar de 'Wonderwagens' opdoken, was de belangstelling en het enthousiasme groot. Ook in Venray. Na een rondrit door de straten van de stad volgde in de avonduren een demonstratie op een centrale plek.

In Peel en Maas van 9 juni 1951 werd verslag gedaan van de gebeurtenissen. De redactie begon haar verslag met een herinnering aan een eerdere reclamestunt van Persil: 'U herinnert zich ongetwijfeld nog wel de Persil-luchtschrijver, die op grote hoogte met een vliegmachine de namen van de Persil-producten in de lucht schreef. De bekende Persil-fabrieken hebben nu weer een nieuw wonderbaarlijk apparaat, dat j.l. maandag in Venray gedemonstreerd werd'.

De demonstratie was een daverend succes. Uit het verslag in Peel en Maas: 'Uit een enorm Persil-pak dwarrelden voortdurende honderdduizenden zeepbellen, die flonkerend en schitterend omhoog stegen.' En: 's avonds werden vanuit de volgwagen amusante en leerrijke films vertoond, opgeluisterd door vrolijke muziek, terwijl twee bijzonder mooie etalage's, die op zeldzame wijze verlicht werden, een sprookjesachtig effect gaven. Het geheel vormde een uniek reclame-object, dat veel opzien baarde'.

Het weekblad sloot af met de vaststelling: 'De reis van de Persil-wonderwagen door onze plaats heeft zeker bij jong en oud aangename herinneringen achtergelaten'.

Wie heeft tastbare herinneringen aan 'Wonderwagens'?

Het verhaal van de 'Wonderwagens van Persil' is te zien en te lezen in het onlangs verschenen boek Rijdende Reclame. In deze uitgave toont de Zeister auteur en uitgever Willem Vermeulen het autospuit- en autoreclameschilderwerk van het Amstelveense familiebedrijf Fa. J. van der Zwaart & Zn. Vader Jan Oege en zoon Jo van der Zwaart brachten gedurende het bestaan van de onderneming (van 1924 tot 1970) vele honderden bedrijfswagens in de huisstijl van hun eigenaren, waaronder de 'Wonderwagens van Persil'.

Het aantal mensen in Venray en omstreken dat nog ooggetuige is geweest van de 'Wonderwagens' zal niet heel groot zijn. Mensen die het reclamespektakel van 4 juni 1951 kennen van horen zeggen of van foto's in het familiealbum zullen er waarschijnlijk heel wat meer zijn.

En wie weet zijn er in vitrinekastjes of op stoffige zolders zelfs nog tastbare herinneringen aan de 'Wonderwagens' te vinden. Tijdens de reclametournee door Nederland kregen alle kopers van een Persil-product een bouwplaat van een 'Wonderwagen'-combinatie cadeau, met een achtergrondplaat waarop de Persil-fabrieken in Jutphaas waren afgebeeld.

Het boek Rijdende Reclame is verkrijgbaar bij auteur/uitgever Willem Vermeulen in Zeist.

De uitgave is voorzien van een hard omslag, heeft het staande formaat 21 x 28 cm en telt 176 pagina's. Prijs: 29,75 euro. ISBN 978 90 800423 6 0.

Voor informatie en bestellen: www.uitgeverijwillemvermeulen.nl.