Ontstaan van het wandelevenement

Venray | Het is het jaar 2016. André Tonen, voorzitter van stichting Venray Bloeit en van stichting Toeristisch recreatief Platform Venray loopt al een poos rond met het idee van een wandelevenement in Venray. Tonen is opgegroeid met de Nijmeegse Vierdaagse, maar inmiddels woont hij al ruim twintig jaar in Venray. Het leek hem heel mooi om ook een wandelevenement in Venray te hebben. Een evenement dat tevens een training zou kunnen zijn voor lopers van de Nijmeegse Vierdaagse of voor die van Apeldoorn.

Zoeken naar medestanders

Gesprekken met verschillende organisaties in Venray om het wandelevenement te organiseren, lopen echter vast. Het besluit om dan toch zelf het initiatief te nemen, staat al. Tijdens een van de periodieke gesprekken die Tonen met wethouder Jan Loonen van de gemeente Venray voert, komt het onderwerp wandelen aan de orde. De wethouder is een fervent wandelaar, iets wat ook voor burgemeester Hans Gilissen geldt. Tijdens een lange wandeling die de twee samen maken komt ter sprake om eens langs alle kerkdorpen van Venray te wandelen. De twee ideeën komen bij elkaar en Tonen vindt in Michel Thomassen en Henk Apeldoorn twee fanatieke medestanders om de tocht te organiseren. Dat gebeurt onder de naam B&W wandeltocht: een wandelroute van ruim vijftig kilometer die langs alle dorpen in Venray leidt. Deze wandeltocht op 17 juni 2017 blijkt de opmaat naar de organisatie van het Meerdaags Wandelevenement Venray, dat in 2018 zijn eerste editie kent. Het wordt een wandelevenement dat zich op recreatieve en meer prestatieve wandelaars richt.

Terugblik op de eerste editie in 2018

Voorafgaand aan de eerste editie, die op zaterdag 2 en zondag 3 juni werd gehouden, streefde de organisatie naar zo'n vijfhonderd deelnemers. Waar men vooraf niet eens over durfde te dromen, gebeurde: 1.099 wandelaars schreven zich in en namen deel aan de eerste editie. Een prestatie die de organisatie enorm trots maakte. De organisatie vond het fijn om een goed doel te koppelen aan het evenement. Zo werden de handen ineen geslagen met stichting ALS, dat vijfentwintig procent van het inschrijfgeld ontving. Door de grote opkomst kon een bedrag van € 2.588,92 worden gedoneerd aan stichting ALS Nederland.