Wandelaars zijn op 31 mei, 1 juni en 2 juni van harte welkom in Venray en omstreken.
Wandelaars zijn op 31 mei, 1 juni en 2 juni van harte welkom in Venray en omstreken. Foto: organisatie.

Wandelen door de hele regio

Venray | In navolging van de succesvolle eerste editie van vorig jaar wordt dit jaar voor de tweede keer het Meerdaags Wandelevenement Venray georganiseerd. Op 31 mei, 1 juni en 2 juni kunnen alle wandelliefhebbers verschillende routes in de gemeente Venray bewandelen. Math Heetkamp, nieuw in het bestuur, is voorzitter van de routecommissie: "We willen de mooie dingen van Venray laten zien, zowel qua cultuur als natuur."

Door Dennis Stiphout

Het organiseren van een happening als het Meerdaags Wandelevenement Venray is een hele klus. Een van de eerste dingen die vast worden gezet, zijn de routes. Dat zijn er dit jaar liefst tien. Op vrijdag, zaterdag en zondag kunnen deelnemers namelijk tien, twintig, dertig, veertig, vijftig én zestig kilometer lopen. Daarnaast is er op zondag ook een route van vijf kilometer. Men kan zelf kiezen welke route(s) te bewandelen, er zit voor ieder wat wils bij. Math Heetkamp legt uit: "We hebben het plaatje van de gemeente Venray bekeken en alle kerkdorpen erbij gepakt. Het is een Venrayse happening, dus dan vinden we het belangrijk dat we ook alles van Venray proberen te laten zien. We zijn vervolgens de routes gaan benoemen en voor iedere dag drie routes in elkaar gezet." De organisatie test vervolgens alle routes en past ze waar nodig aan.

"We hebben dit jaar ook een extra route erbij op zondag", vervolgt Heetkamp. "Dat is de route van vijf kilometer, de familieroute. Ouders of opa's en oma's kunnen die route samen met hun (klein)kinderen lopen.. In samenwerking met het GPV (Gehandicapten Platform Venray) is er dit jaar ook een rolstoelroute aan het programma toegevoegd. Het zal een route van vijf kilometer worden." Mogelijk komt er nog een route van tien kilometer bij, maar dat is nog niet zeker.

Dit jaar duurt het evenement drie dagen

Alle routes starten en eindigen op het Schouwburgplein. Daar vindt op zondag 2 juni ook de binnenkomst en de huldiging plaats. Op het aangrenzende Henseniusplein vindt daarnaast drie dagen lang een foodtruck festival plaats. Deelnemers lopen daar langs als ze bij één van de routes binnenkomen. Ze worden daarbij feestelijk binnengehaald.

Wandelaars kunnen gedurende de drie dagen een enkele of een combinatie van de routes van tien, twintig en dertig kilometer lopen. Per wandeldag is het inschrijfgeld zes euro. Deelnemers mogen voor dat geld meerdere routes op één dag lopen. "Dat maakt het ook ideaal voor langeafstandslopers", aldus Heetkamp. "Vorig jaar waren er ook redelijk wat mensen die meerdere dagen zestig kilometer (dus de route van tien, twintig én dertig kilometer, red.) liepen. Wandelaars kunnen zich daarmee voorbereiden op de Vierdaagse van Nijmegen of Apeldoorn." Recreatieve wandelaars kunnen zich storten op de route van tien of twintig kilometer.