Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Flitspalen

Ik ken iemand die zeven jaar geleden, toen de twee groene flitspalen tussen Venray en Ysselsteyn er net stonden, voor zo'n twaalfhonderd (1200!) euro aan boetes in de bus kreeg. Toen viel het kwartje; zo ontdekte hij dat ze er stonden. Echt gebeurd.

Sinds zeer kort staat er een nieuwe generatie palen naast dezelfde Deurneseweg, op vier (4!) plekken en telkens twee kanten op controlerend. Maar dat u ooit één boete in de bus krijgt, lijkt mij onwaarschijnlijk. Want zo stiekem als die groene palen waren neergezet (achter een boom in een schutkleur, kunnen ze wel!), zo opzichtig zijn deze: ze schitteren je van een kilometer afstand al tegemoet. Ik vermoed zelfs dat het puur preventieve palen zijn. Fake flitsers. (Alleen durf ik dat niet te testen, en ik raad het ook u af.)

Maar toen werd het afgelopen woensdagavond. Ik besloot om eens in het donker naar Ysselsteyn te rijden. Ik deed een ontdekking. Als de duisternis valt, veranderen deze fake flitsers in cash cows: je ziet ze absoluut niet aankomen. Ktsjing!

Hoewel? Die palen schijnen echt geplaatst te worden waar mensen te hard rijden. En ze schijnen echt effectief te zijn. Misschien zijn het toch geen puur preventieve palen, fake flitsers of cash cows? Misschien zijn het verkeersveiligheidsverhogers?